Rizses z?lds?ges egyt?l?tel
sponsored links
Hozz?val?k (2-4 szem?lyre):
1 nagy fej lilahagyma
1 cukkini
25 dkg kokt?lparadicsom
1 b?gre zsenge fagyasztott z?ldbors?
1 kis doboz konzerv csicseribors? (az egyszer?s?g kedv??rt, nem kell f?zni)
1 s?rga sz?n? kaliforniai paprika (vagy amilyen van)
1 hatalmas csokor petrezselyem
1 b?gre j?zmin rizs (vagy amilyen van otthon)
ol?vaolaj
s?, bors, v?z
Elk?sz?t?se:
A z?lds?geket megtiszt?tjuk ?s feldaraboljuk. ?n kisebb, nagyj?b?l egyforma darabokra v?gtam, ?gy ev?s k?zben t?bb ?z jut egy falatra. A csicseribors?r?l le?ntj?k a folyad?kot (ha valaki akar, pepecselhet vele, hogy megf?zi, de a konzerv kiv?l? alternat?va), a petrezselymet nagyobb darabokra szelj?k, vagy csak t?pkedj?k, a kokt?lparadicsomot el?g f?lbe v?gni.
Elk?sz?tj?k a rizst. Kev?s ol?vaolajat gyeng?n meleg?t?nk, r?sz?rjuk a rizst, p?rszor ?tforgatjuk, majd k?tszeres mennyis?g? forr? v?zzel fel?ntj?k, s?zzuk, lefedj?k ?s kb 20 perc alatt fed? alatt, takar?k l?ngon megp?roljuk. Am?g a rizs elk?sz?l, k?sz?tj?k a z?lds?geket.
Ha minden apr?t?s, szeletel?s k?sz, kezdhetj?k. Puhul?si sorrendben kezdj?k el a z?lds?geket pir?tva p?rolni (kev?s olajon pir?tjuk, valamint lefedve p?roljuk is). Ol?vaolajat meleg?t?nk (de nem t?l forr?ra), majd mehet r? a lilahagyma, gyeng?den s?zzuk, ha ?sszeesik ?s pici sz?nt kap, mehet r? a cukkini, ut?na a paprika, ha minden ?sszeesett ?s sz?nt kapott, akkor a csicseribors?, a zsenge z?ldbors?, mindig pici s?val ?s borssal, amit frissen teker?nk r?. Legv?g?l r?dobjuk a paradicsomot, hogy egy picit megrottyanjon, v?g?k a petrezselymet. A rizs ?ppen j? ekkorra, ?gy azt is beletessz?k ?s gyeng?den ?tforgatjuk. K?stol?s, esetleg m?g s?, bors ?s k?sz. Akkor j?, ha a z?lds?gek nem puhulnak meg teljesen ?s minden egyes ?sszetev? l?tszik a t?ny?ron. Nem kell kr?mesnek lenni, nem rizott?. Ink?bb perg?s a rizs, a z?lds?gek ressek, ropog?sak.
Gyors, tartalmas ?s abszol?t h?smentes laktat? egyt?l?tel. A felsorolt z?lds?geken k?v?l mehet m?g bele gomba, padlizs?n, sp?rga, b?rmi, ami szimpi.
Ennyi. J? k?s?rletez?st.