Rizses z?lds?ges egyt?l?tel

2023-02-25

sponsored links

Van ?gy, hogy nem v?gyunk h?sra, de az?rt szeretn?nk j?t enni ?s j?llakni. Vagy nem ehet?nk ?ppen h?st, vagy esetleg b?jt van. Ekkor esz?nkbe jutnak a j? ?reg z?lds?gek. B?r am?g krumpli ?s hagyma van otthon, addig senki nem hal ?hen (ahogy mondani szokt?k), az?rt sok olyan z?lds?g van m?g, amivel ezen t?l is ?rdemes k?s?rletezni ?s lehet nem is gondoln?nk, hogy finom is lehet. Pl?ne egy kavalk?dban, minden kedvenc?nkkel egy t?ny?ron. Itt az id? k?s?rletezni, ?sszeszedni a kedvenc z?lds?geinket ?s n?mi rizzsel egy finom egyt?l?telt rittyenteni. Ilyen ?teleket nem lehet egy adagban f?zni, ?gyhogy vagy t?bb napra f?zz?k, vagy megk?n?lunk bel?le valakit.


Hozz?val?k (2-4 szem?lyre):

1 nagy fej lilahagyma

1 cukkini

25 dkg kokt?lparadicsom

1 b?gre zsenge fagyasztott z?ldbors?

1 kis doboz konzerv csicseribors? (az egyszer?s?g kedv??rt, nem kell f?zni)

1 s?rga sz?n? kaliforniai paprika (vagy amilyen van)

1 hatalmas csokor petrezselyem

1 b?gre j?zmin rizs (vagy amilyen van otthon)

ol?vaolaj

s?, bors, v?z


Elk?sz?t?se:

A z?lds?geket megtiszt?tjuk ?s feldaraboljuk. ?n kisebb, nagyj?b?l egyforma darabokra v?gtam, ?gy ev?s k?zben t?bb ?z jut egy falatra. A csicseribors?r?l le?ntj?k a folyad?kot (ha valaki akar, pepecselhet vele, hogy megf?zi, de a konzerv kiv?l? alternat?va), a petrezselymet nagyobb darabokra szelj?k, vagy csak t?pkedj?k, a kokt?lparadicsomot el?g f?lbe v?gni.

Elk?sz?tj?k a rizst. Kev?s ol?vaolajat gyeng?n meleg?t?nk, r?sz?rjuk a rizst, p?rszor ?tforgatjuk, majd k?tszeres mennyis?g? forr? v?zzel fel?ntj?k, s?zzuk, lefedj?k ?s kb 20 perc alatt fed? alatt, takar?k l?ngon megp?roljuk. Am?g a rizs elk?sz?l, k?sz?tj?k a z?lds?geket.

Ha minden apr?t?s, szeletel?s k?sz, kezdhetj?k. Puhul?si sorrendben kezdj?k el a z?lds?geket pir?tva p?rolni (kev?s olajon pir?tjuk, valamint lefedve p?roljuk is). Ol?vaolajat meleg?t?nk (de nem t?l forr?ra), majd mehet r? a lilahagyma, gyeng?den s?zzuk, ha ?sszeesik ?s pici sz?nt kap, mehet r? a cukkini, ut?na a paprika, ha minden ?sszeesett ?s sz?nt kapott, akkor a csicseribors?, a zsenge z?ldbors?, mindig pici s?val ?s borssal, amit frissen teker?nk r?. Legv?g?l r?dobjuk a paradicsomot, hogy egy picit megrottyanjon, v?g?k a petrezselymet. A rizs ?ppen j? ekkorra, ?gy azt is beletessz?k ?s gyeng?den ?tforgatjuk. K?stol?s, esetleg m?g s?, bors ?s k?sz. Akkor j?, ha a z?lds?gek nem puhulnak meg teljesen ?s minden egyes ?sszetev? l?tszik a t?ny?ron. Nem kell kr?mesnek lenni, nem rizott?. Ink?bb perg?s a rizs, a z?lds?gek ressek, ropog?sak.

Gyors, tartalmas ?s abszol?t h?smentes laktat? egyt?l?tel. A felsorolt z?lds?geken k?v?l mehet m?g bele gomba, padlizs?n, sp?rga, b?rmi, ami szimpi.

Ennyi. J? k?s?rletez?st.


Folytats a blogon ... labas-fazek-fakanal.blogspot.com/2023...

sponsored links

Keres?s