Rizses hús erdélyiesen
sponsored links
Elég ritkán készítem én ezt a hagyományos rizses húst, nem tudom, miért, pedig mindannyian szeretjük. Csirkébõl így csinálom:
Rizses hús erdélyiesen
Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg csirkealsócomb, 2 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 evõkanál pirospaprika, 30 dkg rizs, zsír vagy olaj, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük a felforrósított zsiradékon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a csirkecombokat, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, és addig fõzzük, míg a hús félpuhára nem fõ. Ekkor hozzáadjuk a rizst, felöntjük másfélszeres mennyiségû vízzel (a hús alatt is van még folyadék), utánaízesítünk, elkavarjuk, és közepes lángon felforraljuk. Ezután a lángot kicsire vesszük (akár vasalátétet is helyezhetünk alá), az edényt lefedjük, és 10-15 percig fõzzük csendesen. Amikor a rizs mind beitta a folyadékot, óvatosan átkavarjuk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Savanyúsággal kínáljuk.
Megjegyzés: Rizses hús készülhet másfajta hússal is, Erdélyben talán a sertés a leggyakoribb, de nagyon ismert a ludaskása is.