Rizses egytál, egy új kedvenc
sponsored links
Vannak olyan receptek, amikkel sokáig szemezek, de nehezen szánom rá magam az elkészítésükre. Ilyen például azon eceptek köre, amikor a hús mellett párolódik a rizs valamilyen formában. Ez még önmagában nem nehéz feladat, nem is ettõl féltem, hanem a receptek ilyenkor ugye hagyományos fehér rizst használnak. Amit én pedig nem használok már egyáltalán, helyette barna rizst, aminek ugye a fõzési ideje nem kicsit tér el. :) Vagy még basmatirizst szoktam használni, azt meg nem szívesen keverném mással, hisz olyan finom illatos. Aztán pár hete hétvégén úgy döntöttem, egye a fene, megy majd bele basmati rizs. Annyira tetszett a recept, amit a GoodFoodban láttam, hogy még erre is hajlandó lettem volna. :) A gond ott volt, hogy mikor öntöttem volna bele a rizst a serpenyõbe, akkor vettem csak észre, hogy nincs elég itthon. Így pedig nem volt mit tenni, mert bele a barna risz. És félelmeim ellenére fantasztikus lett az eredmény. Sokkal jobban jártam így, hisz a hs isteni finom omlós lett, a risz meg így sem fõtt szét. Szerintem ideális párosítás. Az eredeti receptet amúgy nagyon kis mértékben követtem, de ez mondjuk nem meglepetés nálam. :)
Csirkés-kolbászos-rizses egytál
- 30 dkg csirkemell
- 2 csirkecomb
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb 10 dkg)
- 1 nagy kaliforniai paprika (kb. 15 dkg)
- 3 db kisebb paradicsom (kb. 15 dkg)
- 5 dkg kolbász (ízlés szerint lehet több is, én nem akartam, hogy mindennek kolbász íze legyen :) )
- 20 dkg barna rizs
- 0,5 l húsleves
- 6-8 ág kakukkfû
- só, bors, olívaolaj
- kis csokor petrezselyem
A csirkemellett megtisztítjuk, a csirkecombot alsó és felsõ combra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát egészen apróra felkockázzuk. A kolbászt felkarikázzuk, a kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, a paradicsomot felkockázzuk. Egy magas felú, fedõs serpenyõben egy evõkanálnyi olajat hevítünk, és a csirkedarabokat nagy lángon oldalanként kb. 4-5 perc alatt jól megpirítjuk. Kivesszük õket és lefedve félretesszük. A serpenyõbe még egy kevés olajat öntünk, és beledobjuk a vöröshagymát, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát a paradicsomot, és a kakukkfüvetkb. 3 percig sütjüknagy lángon, majd visszatesszük a húsdarabokat a serpenyõbe. Felöntjük a húslevessel, beleszórjuk a rizst, vigyázva, hogy mindenhol elfedje a folyadék. Lefedve 45 percen át fõzzük alacsony lángon, nem kell megkeverni közben. Ekkor megnézzük, a rizs átfõtt-e, ha esetleg nem, még rotyogtathatjuk. Ha esetleg még túl sok folyadék van rajta, az utolsó 10 percben fedõ nélkül rotyogtathatjuk, de ne hagyjuk, hogy minden lé elfõjön róla, hogy szaftos maradhasson. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
CH tartalom: 41 g CH/adag
Kalóriatartalom: 470 kcal/adag
Csirkés-kolbászos-rizses egytál
- 30 dkg csirkemell
- 2 csirkecomb
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb 10 dkg)
- 1 nagy kaliforniai paprika (kb. 15 dkg)
- 3 db kisebb paradicsom (kb. 15 dkg)
- 5 dkg kolbász (ízlés szerint lehet több is, én nem akartam, hogy mindennek kolbász íze legyen :) )
- 20 dkg barna rizs
- 0,5 l húsleves
- 6-8 ág kakukkfû
- só, bors, olívaolaj
- kis csokor petrezselyem
A csirkemellett megtisztítjuk, a csirkecombot alsó és felsõ combra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát egészen apróra felkockázzuk. A kolbászt felkarikázzuk, a kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, a paradicsomot felkockázzuk. Egy magas felú, fedõs serpenyõben egy evõkanálnyi olajat hevítünk, és a csirkedarabokat nagy lángon oldalanként kb. 4-5 perc alatt jól megpirítjuk. Kivesszük õket és lefedve félretesszük. A serpenyõbe még egy kevés olajat öntünk, és beledobjuk a vöröshagymát, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát a paradicsomot, és a kakukkfüvetkb. 3 percig sütjüknagy lángon, majd visszatesszük a húsdarabokat a serpenyõbe. Felöntjük a húslevessel, beleszórjuk a rizst, vigyázva, hogy mindenhol elfedje a folyadék. Lefedve 45 percen át fõzzük alacsony lángon, nem kell megkeverni közben. Ekkor megnézzük, a rizs átfõtt-e, ha esetleg nem, még rotyogtathatjuk. Ha esetleg még túl sok folyadék van rajta, az utolsó 10 percben fedõ nélkül rotyogtathatjuk, de ne hagyjuk, hogy minden lé elfõjön róla, hogy szaftos maradhasson. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
CH tartalom: 41 g CH/adag
Kalóriatartalom: 470 kcal/adag