RIZSES CSIRKEMELL, AHOGY ÉN SZERETEM
sponsored links
rizses csirkemell |
Szeretném most megmutatni nektek ezt az "énféle" rizses húsételt. Nem nevezném rizottónak, mivel Jázmin rizsbõl van, viszont az elkészítés folyamata hasonló, de rizses húsnak sem, mert nem a hagyományos pörköltalappal készült. Mindezek ellenére nagyon finom és elég könnyen elkészíthetõ. Természetesen a zöldségek összetétele mindig attól függ, hogy mit találok itthon, nem kell ragaszkodni a felsoroltakhoz. Ez most jázmin rizzsel készült, de talán a basmati még finomabb hozzá.
Hozzávalók
1 csirkemellfilé
10 dkg füstölt, csípõs kolbász
1 fej vöröshagyma
1 maroknyi zöldborsó
4-5 fej gomba
1 dkg szárított vargánya
1 db. kápia paprika
1 nagy paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1 nagy bögre Jázmin rizs
1,5 dl fehér vagy rozébor
2-3 bögrényi víz
1 k.k. szárított rozmaring
1 babérlevél
1 t.k. vad oregánó
1 t.k. görög fûszerkeverék
3 e.k. olíva
1 dl tejszín
friss petrezselyem
friss snidling
só
bors
1 csipet chili pehely
reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkemellet kockázd fel. A kolbászokat karikázd, majd vágd félbe.
A hagymát tisztítsd, majd vágd apróra.
A vargányát áztasd egy bögre forró vízbe. A gombákat vágd cikkekre, a kápiát apró kockákra.
Tégy egy nagy tapadásmentes edénybe olívát, add hozzá a kolbászt és pirítsd zsírjára. Amikor kiengedte színét, szedd egy tálba és jöhet a csirkemell és a szárított fûszerek. Amikor kezd kifehéredni a hús, mehet hozzá a hagyma.
Amikor megüvegesedett a hagyma, mehet a gomba és a zöldborsó is. Végül borítsd bele a rizst és alaposan forgasd át a többi hozzávalóval és reszeld bele a fokhagymákat.
A borral öntsd fel és kavargatva hagyd, hogy elforrjon. Amikor a bor elpárolgott, mehet hozzá a vargánya és az áztatóleve.
1 púpos t.k. sóval sózd meg, majd a végén még lehet pótolni, ha szükséges.
Amint ez a folyadék is köddé vált, kis adagonként vízzel pótold a folyadékot, miközben szorgosan kevergeted.
Nem kell lefedni, csak folyton kevergetni és pótolni a folyadékot. 15-18 perc alatt elkészül.
A legvégén keverd hozzá a felaprított petrezselymet és snidlinget, az apró kockákra vágott kápiát, a félretett kolbászt és a tejszínt. A tejszín fog adni egy kis krémességet az ételnek.
Keverd el a tejszínnel és zárd el a tüzet alatta. Amikor már nem ég a tûz, a legvégsõ hozzávaló a felkockázott paradicsom is mehet hozzá. A gõz puhít rajta egy kicsit, de nem lesz szétfõzve.
Frissen õrölt borsot tekerj rá, ne sajnáld.
Azonnal tálald és a kedvenc sajtodat reszeld rá, had olvadjon le rajta.
rizses csirkemell |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog