Rizses-barackos házi rétes
sponsored links
Jó pár napja nem jelentkeztem új recepttel, ugyanis nagyon beteg voltam, így sem kedvem, sem energiám nem volt sütni-fõzni, írni. Persze, azért készült étel, de mivel az egész családon végigsöpört az influenza, így csak amolyan kímélõ, diétás, egyszerû ételeket ettünk. Ezt a finom rétest, amit most hoztam, ezt sem most készítettem, hanem a gépemen levõ, még publikálásra váró gyûjteményembõl származik. De mivel, ez egy nagyszerû desszert hétvégére, ezért most megosztom, hátha valaki kedvet kap hozzá és elkészíti.
Természetesen, ha nincs kedvünk a rétestésztával pepecselni, készíthetjük az üzletekben kapható rétes vagy akár leveles tésztából is. De megéri házi tésztával készíteni, mert azért érezhetõ a különbség.
A tejberizses töltelékhez, használhatunk barackbefõtt helyett, bármilyen más friss, vagy akár fagyasztott gyümölcsöt is. De ha csokidarabokkal szórjuk meg a tejberizst, úgy is nagyon finom.
Rizses-barackos házi rétes
Hozzávalók a tésztához, 2 rúdhoz:
35 dkg liszt fele sima, fele rétes
4 dkg kacsazsír
1 db felvert tojás fele
1,5 dl meleg víz
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál 10%-os ecet
Elkészítés:
A tésztához a lisztet átszitáljuk és a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, majd a meleg vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Amikor a tészta teljesen összeállt, akkor néhányszor odacsapkodjuk az deszkához, majd kétfelé vágjuk, két bucit formázunk belõle és beolajozzuk a felületüket és letakarva, fél órát, langyos helyen pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Én a tejberizst mindig így készítem: kerek szemû, rizottó rizsbõl, amit elõtte alaposan átmosok, hogy ne legyen a kész tejberizsnek kesernyés mellékíze. Elõször vízben teszem oda fõni, mert így sokkal hamarabb megfõ, mintha csak tejben fõzném és mindig adok hozzá egy jó adag vajat, amitõl isteni finom és krémes lesz. A cukrot ízlés szerint tegyük bele és mivel, a barackbefõtt is édes, ezért óvatosan bánjunk vele.
Rizses-barackos házi rétes
A töltelékhez, 2 rúdhoz:
1 üveg házi felezett õszibarack befõtt, ha nincs, akkor konzerv
20 dkg kerek szemû rizs
1 liter házi tej
5 dkg vaj
5 dkg barna nádcukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 kezeletlen citrom reszelt héja
ha szükséges 2-2 evõkanál búzadara
A rizst hideg vízben, többször átmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük fõni. Beletesszük a vajat, és gyakran kevergetve addig fõzzük, míg a vizet mind beissza, ekkor apránként hozzáadjuk a tejet egy csipet sót, a cukrot és a vaníliával, a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tejben megfõzzük a rizst, közben gyakran keverjük meg, majd amikor már kellõen megpuhultak a rizsszemek, lekapcsoljuk a tüzet és fedõ alatt, hagyjuk még egy ideig puhulni.
Nem baj, ha az összes tejet felszívja és sûrû lesz, mivel a töltelékbe nem kell hígnak lennie.
A barackokat kissé csepegtessük le a levétõl, majd szeleteljük fel ízlés szerint, vékony gerezdekre vagy kisebb kockákra.
Rizses-barackos házi rétes
A tésztát miután eleget pihent, tiszta abroszon, vékonyan kihúzzuk, a széleirõl a vastagabb részeket lecsipkedjük. Hagyjuk kicsit szikkadni, de arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk meg nagyon, mert akkor a feltekerésnél törik. A felületét kenjük meg egy kevés olvasztott zsírral, vagy olajjal, mielõtt rátesszük a tejberizs és a gerezdekre vágott barack felét. Ha nagyon szaftos a töltelékünk, szórjunk rá egy-két kanálnyi búzadarát.
Osszuk el a tölteléket a tésztán úgy, hogy a széleit hagyjuk üresen, majd az abrosz segítségével a két hosszabbik oldalát hajtsuk fel 5 cm-es sávban. Majd szintén az abrosz segítségével tekerjük fel lazán a tésztát, mint a bejglit. Majd helyezzük rá egy sütõpapírral bélelt tepsire.
A másik gombóc tésztát is ugyan így húzzuk ki és töltsük meg a megmaradt tejberizzsel és barackkal, majd tegyük a másik rétes mellé. A tetejüket kenjük le a megmaradt felvert tojással.
Elõmelegített sütõben 200 fokon 15-20 perc alatt süssük szép, aranybarnára, ropogósra a rétest. Miután megsült, hagyjuk hûlni, majd felszeletelve és porcukorral megszórva kínáljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Házi rétes újratöltve
Tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétes
Házi rétes, aszúban párolt, narancsos almával töltve
Mandulás-õszibarackos rétes
Túrógombóc ízû házi rétes
Természetesen, ha nincs kedvünk a rétestésztával pepecselni, készíthetjük az üzletekben kapható rétes vagy akár leveles tésztából is. De megéri házi tésztával készíteni, mert azért érezhetõ a különbség.
A tejberizses töltelékhez, használhatunk barackbefõtt helyett, bármilyen más friss, vagy akár fagyasztott gyümölcsöt is. De ha csokidarabokkal szórjuk meg a tejberizst, úgy is nagyon finom.
Rizses-barackos házi rétes
Hozzávalók a tésztához, 2 rúdhoz:
35 dkg liszt fele sima, fele rétes
4 dkg kacsazsír
1 db felvert tojás fele
1,5 dl meleg víz
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál 10%-os ecet
Elkészítés:
A tésztához a lisztet átszitáljuk és a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, majd a meleg vízben feloldjuk a sót és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, (ha szükséges, adunk még hozzá lisztet) jól kidolgozzuk 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Amikor a tészta teljesen összeállt, akkor néhányszor odacsapkodjuk az deszkához, majd kétfelé vágjuk, két bucit formázunk belõle és beolajozzuk a felületüket és letakarva, fél órát, langyos helyen pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Én a tejberizst mindig így készítem: kerek szemû, rizottó rizsbõl, amit elõtte alaposan átmosok, hogy ne legyen a kész tejberizsnek kesernyés mellékíze. Elõször vízben teszem oda fõni, mert így sokkal hamarabb megfõ, mintha csak tejben fõzném és mindig adok hozzá egy jó adag vajat, amitõl isteni finom és krémes lesz. A cukrot ízlés szerint tegyük bele és mivel, a barackbefõtt is édes, ezért óvatosan bánjunk vele.
Rizses-barackos házi rétes
A töltelékhez, 2 rúdhoz:
1 üveg házi felezett õszibarack befõtt, ha nincs, akkor konzerv
20 dkg kerek szemû rizs
1 liter házi tej
5 dkg vaj
5 dkg barna nádcukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 kezeletlen citrom reszelt héja
ha szükséges 2-2 evõkanál búzadara
A rizst hideg vízben, többször átmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük fõni. Beletesszük a vajat, és gyakran kevergetve addig fõzzük, míg a vizet mind beissza, ekkor apránként hozzáadjuk a tejet egy csipet sót, a cukrot és a vaníliával, a reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tejben megfõzzük a rizst, közben gyakran keverjük meg, majd amikor már kellõen megpuhultak a rizsszemek, lekapcsoljuk a tüzet és fedõ alatt, hagyjuk még egy ideig puhulni.
Nem baj, ha az összes tejet felszívja és sûrû lesz, mivel a töltelékbe nem kell hígnak lennie.
A barackokat kissé csepegtessük le a levétõl, majd szeleteljük fel ízlés szerint, vékony gerezdekre vagy kisebb kockákra.
Rizses-barackos házi rétes
A tésztát miután eleget pihent, tiszta abroszon, vékonyan kihúzzuk, a széleirõl a vastagabb részeket lecsipkedjük. Hagyjuk kicsit szikkadni, de arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk meg nagyon, mert akkor a feltekerésnél törik. A felületét kenjük meg egy kevés olvasztott zsírral, vagy olajjal, mielõtt rátesszük a tejberizs és a gerezdekre vágott barack felét. Ha nagyon szaftos a töltelékünk, szórjunk rá egy-két kanálnyi búzadarát.
Osszuk el a tölteléket a tésztán úgy, hogy a széleit hagyjuk üresen, majd az abrosz segítségével a két hosszabbik oldalát hajtsuk fel 5 cm-es sávban. Majd szintén az abrosz segítségével tekerjük fel lazán a tésztát, mint a bejglit. Majd helyezzük rá egy sütõpapírral bélelt tepsire.
A másik gombóc tésztát is ugyan így húzzuk ki és töltsük meg a megmaradt tejberizzsel és barackkal, majd tegyük a másik rétes mellé. A tetejüket kenjük le a megmaradt felvert tojással.
Elõmelegített sütõben 200 fokon 15-20 perc alatt süssük szép, aranybarnára, ropogósra a rétest. Miután megsült, hagyjuk hûlni, majd felszeletelve és porcukorral megszórva kínáljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Házi rétes újratöltve
Tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos házi rétes
Házi rétes, aszúban párolt, narancsos almával töltve
Mandulás-õszibarackos rétes
Túrógombóc ízû házi rétes