Rizottó lazaccal és brokkolival
sponsored links
Emmával nagy hal barátok vagyunk. Lazac, ponty, afrikai harcsa, amik közül szoktam válogatni, de szeretjük a házi tonhalkrémet vagy a tonhalas melegszendvicset vagy pizzát is. Nálunk a mélyhûtõben mindig lapul pár nagy tejfölös doboznyi húsalaplé, ami vagy rizottóra vár vagy éppen valamilyen krémlevesre, de zöldség levesekhez is ezt használom. Most maradjunk a rizottónál, amihez halat és brokkolit adtam.
Rizottó lazaccal és brokkolival
Hozzávalók (2 személy részére):
1 kis fej brokkoli
25 dkg lazac
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 evõkanál olívaolaj
15 dkg rizottó rizs (arborio rizs)
50 ml fehérbor
6-7 dl forró húsalaplé
5 dkg reszelt parmezán
3 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfû
1 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
só
frissen õrölt bors
Elkészítés:
A brokkolit apró fejekre szedjük, készre pároljuk.
A kétféle hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk, olívaolajon megdinszteljük. Közben a lazacokat kisebb kockákra vágjuk és a hagymához adjuk, végül pár perc alatt mindkét oldalát megpirítjuk, majd készre sütjük. A halkockákat kiemeljük egy tányérra. A visszamaradt hagymás olajhoz adjuk a rizst, lepirítjuk, hozzáöntjük a bort, majd miután magába szívta 2 merõkanálnyi húsalaplét. Ezután közepes lángon fõzzük és mindig pótoljuk egy-egy merõkanál levessel. Amikor már "al dente" fûszerezzük sóval, borssal, kakukkfûvel, citrom reszelt héjával és a levével, hozzáadjuk a kész brokkolit és a lazacot, amit óvatosan beleforgatunk. Végül megszórjuk parmezánnal és belekeverünk egy kevés vajat.
Rizottó lazaccal és brokkolival
Hozzávalók (2 személy részére):
1 kis fej brokkoli
25 dkg lazac
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 evõkanál olívaolaj
15 dkg rizottó rizs (arborio rizs)
50 ml fehérbor
6-7 dl forró húsalaplé
5 dkg reszelt parmezán
3 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfû
1 citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
só
frissen õrölt bors
Elkészítés:
A brokkolit apró fejekre szedjük, készre pároljuk.
A kétféle hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk, olívaolajon megdinszteljük. Közben a lazacokat kisebb kockákra vágjuk és a hagymához adjuk, végül pár perc alatt mindkét oldalát megpirítjuk, majd készre sütjük. A halkockákat kiemeljük egy tányérra. A visszamaradt hagymás olajhoz adjuk a rizst, lepirítjuk, hozzáöntjük a bort, majd miután magába szívta 2 merõkanálnyi húsalaplét. Ezután közepes lángon fõzzük és mindig pótoljuk egy-egy merõkanál levessel. Amikor már "al dente" fûszerezzük sóval, borssal, kakukkfûvel, citrom reszelt héjával és a levével, hozzáadjuk a kész brokkolit és a lazacot, amit óvatosan beleforgatunk. Végül megszórjuk parmezánnal és belekeverünk egy kevés vajat.