Rizottó
sponsored links
Hát, ezt az ételt is az olaszoknak köszönhetjük. Én Rizo Roma-val készítem,nagyon szeretem ezt a fajtát.
A jó minõségû rizs elengedhetetlen a megfelelõ végeredményhez, B típusú rizzsel azért lehetõleg ne kezdjünk :)
Azt is szögezzük le, hogy rizottó nem fõtt rizs! Ott kell állni mellette és kavargatni bõszen!
Ha épp mérgesek vagyunk, kiválóan fog menni! Ha nem, akkor is :)
Ma vasárnap lévén friss és forró húslevest használtam felöntõ-lének.
És mivel a spárgaszezon is eljöve, be is szereztem egy adagot a zöld fajtából.
A kettõ ötvözetébõl készült a spárgás rizottó.
Hozzávalók:
20 dkg Rizo Roma (vagy bármilyen rizottó rizs)
fél dl olívaolaj
1 közepes fej hagyma
3-4 szál zöldspárga
5 dkg vaj
kb.6 dl csirkehúsleves v. húsalaplé (fele-fele arányban fehérbort is használhatunk)
só,bors ízlés szerint
3-4 szál fõtt sárgarépa
Az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát és rádobom a spárgát.
Azt úgy kell felhasználni, hogy a fás részét nem fõzzük bele az ételbe. Egyszerûen eltörjük, és az alsó részt kidobjuk! A felsõt összedaraboljuk, s már mehet is az ételbe!
A rizst is rádobom a forró olajra s alaposan megkeverem. Húslevest öntök rá, épp csak annyit, hogy picit bugyborékoljon, de semmiféleképp ne lepje el !
Keverem,keverem, és amikor beszívta a folyadékot, megint löttyintem rá a tûzforró húslevest. Ezt addig ismétlem, amíg elfogy a lé és a rizs tökéletes. Nem ázott szét, de puha. Hogy igazán krémes legyen, adok hozzá kb 5 dkg vajat, s hagyom ráolvadni, egy.két keverõ mozdulat mellett.
A levesbõl néhány sárgarépát is beledaraboltam a színe kedvéért.Sóztam, borsoztam. Sót már csak mértékkel, mert a húsleves eleve sós.
Sült csirkével tálaltam.
A rizottó csak melegen az igazi, úgyhogy tessék azonnal nekilátni !
Jó étvágyat hozzá!