Rizottó

2014-04-29

sponsored links

 DSC_0380_3.JPG

 

Hát, ezt az ételt is az olaszoknak köszönhetjük. Én Rizo Roma-val készítem,nagyon szeretem ezt a fajtát.

DSC_0385.JPG

A jó minõségû rizs elengedhetetlen a megfelelõ végeredményhez, B típusú rizzsel azért lehetõleg ne kezdjünk :)

Azt is szögezzük le, hogy rizottó nem fõtt rizs! Ott kell állni mellette és kavargatni bõszen!

Ha épp mérgesek vagyunk, kiválóan fog menni! Ha nem, akkor is :)

Ma vasárnap lévén friss és forró húslevest használtam felöntõ-lének.

És mivel a spárgaszezon is eljöve, be is szereztem egy adagot a zöld fajtából.

A kettõ ötvözetébõl készült a spárgás rizottó.

Hozzávalók:

20 dkg Rizo Roma (vagy bármilyen rizottó rizs)

fél dl olívaolaj

1 közepes fej hagyma

3-4 szál zöldspárga

5 dkg vaj

kb.6 dl csirkehúsleves v. húsalaplé (fele-fele arányban fehérbort is használhatunk)

só,bors ízlés szerint

3-4 szál fõtt sárgarépa

Az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát és rádobom a spárgát.

Azt úgy kell felhasználni, hogy a fás részét nem fõzzük bele az ételbe. Egyszerûen eltörjük, és az alsó részt kidobjuk! A felsõt összedaraboljuk, s már mehet is az ételbe!

A rizst is rádobom a forró olajra s alaposan megkeverem. Húslevest öntök rá, épp csak annyit, hogy picit bugyborékoljon, de semmiféleképp ne lepje el !

Keverem,keverem, és amikor beszívta a folyadékot, megint löttyintem rá a tûzforró húslevest. Ezt addig ismétlem, amíg elfogy a lé és a rizs tökéletes. Nem ázott szét, de puha. Hogy igazán krémes legyen, adok hozzá kb 5 dkg vajat, s hagyom ráolvadni, egy.két keverõ mozdulat mellett.

A levesbõl néhány sárgarépát is beledaraboltam a színe kedvéért.Sóztam, borsoztam. Sót már csak mértékkel, mert a húsleves eleve sós.

Sült csirkével tálaltam.

DSC_0381_2.JPG

A rizottó csak melegen az igazi, úgyhogy tessék azonnal nekilátni !

Jó étvágyat hozzá!

 

Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom Megosztom


Folytats a blogon ... mikormennyi.blog.hu/2014/04/29/rizott...

sponsored links

Keres?s