Rizikés-sütõtökös rizotto
sponsored links
Ma a piacon gyanútlanul válogattam az almát, beszélgettem az árussal, egyszer csak valaki hátulról csatakiáltás-szerûen megszólalt, s ezzel egy idõben alaposan beletúrt a hajamba, hogyaszongya: csak egyvalakinek van ebben a városban ilyen gyönyörû, göndör sörénye, s nevetett hangosan, a találkozás örömével a hangjában. Megfordultam, ekkor jött a hidegzuhany, mert nem az voltam, nem az egyetlen. Szegény lány nagyon elképedt, mert állítólag a hangom is hasonlít, nem is kicsit. Most én nevettem, mert sûrûn elnézést kért, mondtam semmi baj.
De mindezen túl még szinkronisztikus is volt az eset, mert a legutóbbi piacozásomkor egy másik ismeretlen ugyanígy megszólított: de gyönyörû a haja. Ilyenkor elgondolkodom. Mint mondana Jung apó?
Gyorsebéd. Még mindig van erdei-mezei gomba, és hihetetlen, de ez a csudaszép fenyõalja ugyanannyiba kerül most, mint a termesztett csiperke - pedig zongorázni lehetne a különbséget.??
Hozzávalók 2 fõre (ha csak elõételnek szánjuk, akkor 4-6 fõnek is bõven elegendõ):
25 dkg kerekszemû rizs
15 dkg rizike (fenyõalja gomba)
15 dkg sütõtök
5 dkg füstölt szalonna vagy sonka
1 evõkanál olívaolaj
1/2 dl száraz fehérbor
1 kisebb fej vöröshagyma
1,2 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
só, frissen õrölt bors
2 szem szegfûszeg
4 dkg vaj
5 dkg parmezán jellegû keménysajt
Az olívaolajon pici sóval megdinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockázott sonkát vagy szalonnát is, kicsit pirítjuk. S aztán a megtisztított, felszeletelt gombát is, és az apróbb kockákra vágott sütõtököt is a lábosba tesszük. Együtt pirítjuk pár percig, míg a gomba kicsit átsül, aztán hozzáadjuk a rizst is (át ne mossuk), és újabb pár perc együtt pirítás után beleöntjük a bort. Hagyjuk elpárologni, majd lassanként felöntögetjük az alaplével, sûrûn kevergetve. Ha kell, kicsit még sózzuk, borsozzuk, beletesszük a szegfûszeget is. Addig kavargatjuk-öntögetjük hozzá merõkanalanként az alaplevet, míg a rizs megpuhul. A végén, mikor már lezárjuk alatta a lángot, hozzákeverjük a vajat is, és a reszelt sajtot is. Azonnal tálaljuk.
Tipp: Rizotto rizst használjunk hozzá. Én a Sparban szoktam venni: sajátmárkás, kerekszemû. Valójában nagykunsági magyar rizs, ami nem kerül 300 forintba sem. Nem olyan nagy szemû, mint az arborio, de majdnem és tökéletes rizottónak, amint a képen is látszik. Ajánlom, szuper minõség és hazai.