Riska meg a Bimbó
sponsored links
Ismét nem volt a karácsonyfa alatt jak, azóta próbálom kiheverni a csalódást. Pedig elképzeltem, ahogy kinézek az ablakon és nem egy távoli pontot fürkészek, hanem az állat ott legelészik kis tulokformájával a kertben minden napra biztosítva a zsírdús tejet, melybõl aztán jakvaj, joghurt és társai készülnének... Ha nem, hát nem, a remény és a lepényhal meg utoljára. Így elõkerült a hûtõbõl az alábbi recepthez a tehéntej. Azaz tõgyváladék. Mert az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint a tej szó kizárólag az egy vagy több fejésbõl nyert rendes tõgyváladékot jelenti. A világon kb. 1 milliárd tehén él, egyötöd része Indiában, ahol szent állatként tekintenek rájuk. A dinkák mindennél többre becsülik marháikat, mintegy négyszáz különbözõ szava van a szarvasmarhára e dél-szudáni népnek. És azt tudtátok, hogy a Holstein fajtájú tehenek mintázata olyan, mint az ujjlenyomat: nincs két egyforma? Ez a fajta adja egyébként a legkevésbé zsíros tejet, a magyar állomány nagy része ilyen tehénbõl áll. Hol van már az idõ, (1870), amikor hazánkban több mint 13 millió magyar szürkét tartottak számon?
Többek között a szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje alkalmas fogyasztásra. A kecske- és a tehéntejhez hasonlóan a bivalytej is körülbelül 4 százalék zsírt tartalmaz. A juhtej viszont már 5-6 százalékos, még zsírosabb a nyúl teje. A rénszarvas és a jak teje a legtartalmasabb. Egyötöde szárazanyag, míg a tehéntejnek tizede, a többi víz. Kutatók kimutatták, hogy a tehén több tejet ad, ha a gazdája a nevén szólítja, mint ha csupán a csorda részeként kezelné...Az emberi csontvázak tanúsága szerint a mezõgazdaság kialakulásával párhuzamosan, a vadon élõ állat háziasítását követõ tejfogyasztásnak köszönhetõen kezdett nõni a népesség átlagmagassága. Közel- és Közép-Keleten, majd késõbb ...