Rigójancsi

2014-02-23

sponsored links




Rigó János egy kivételes tehetséggel megáldott cigányprímás volt.
Már nagyon korán érdeklõdést mutatott a hegedülés iránt. A tehetsége mellé hatalmas szorgalom és kitartás társult, így fiatalon már saját zenekar volt.
Rigó Jancsi és zenekara 1896-ban egy párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward, vagy Ward Klára. Az asszony beleszeretett a tüzes fekete szemû Jancsiba, elhagyta érte férjét. A szerelem kölcsönös volt, Jancsi elvált feleségétõl, Barcza Mariskától. Ez annyira nagy port kavart, hogy több lap, köztük a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is tudósított a válóperrõl.
A szerelem azonban körülbelül csak tíz évig tartott.

Rigó Jancsi szegényen, lezüllötten és elfeledetten halt meg Amerikában (más források szerint Fejér megyében), utoljára egy levitézlett színésznõvel járta a lebujokat, és hegedûjén keserves magyar nótákat játszott.

Jancsi egy pesti cukrászdában egy csokis, édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos Rigójancsi cukrászsütemény rövid idõ alatt hatalmas népszerûségre tett szert. A cukrászat klasszikus készítménye lett Magyarország határain túl is, amely a XIX. századi asszonyszöktetési románcuknak állít emléket.

A szerelmi történetbõl 1959-ben francia-magyar film készült Fekete szem éjszakája címmel.

Ezt a sütit a Delimano online receptverseny magyar konyha téma hetében sütöttem meg.
 

Hozzávalók:
1-1 kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
6 dkg finomliszt

A krémhez:
5 dl habtejszín
4 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé

A tetejére:
15 dkg tortabevonó étcsokoládé
1 evõkanál napraforgó olaj

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból egy-egy kakaós piskótát készítünk. Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverõvel elõbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sûrû habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet, és óvatosan elegyítjük.



Sütõpapírral bélelt közepes méretû (23*36 cm) tepsibe simítjuk, és 160 fokos sütõben megsütjük, tûpróbával ellenõrizzük (kb. 15 perc).
A tejszínt a felhasználásig tartsuk hûtõben, hogy jó hideg legyen. A keverõtálat is tegyük be a mélyhûtõbe egy rövid idõre.
Az étcsokoládét olvasszuk fel vízgõz felett, majd kicsit hagyjuk langyosabbra hûlni. A tejszínt verjük fel félig, majd adjuk hozzá a porcukrot, és azzal együtt verjük fel keményre. Csorgassuk bele a langyos csokit, miközben a habverõvel tovább verjük. 



Ha a tészta megsült, borítsuk ki, hagyjuk kihûlni. Mindkét lappal így járunk el.
Következik a sütemény összeállítása. Az egyik kakaós lapra rátesszük a krémet, spatulával egyenletesen szétkenjük, majd tegyük rá a másik lapot is.
Elkészítjük a tetejére a csokoládémázat. A tortabevonó csokoládét vízgõz felett felolvasztjuk, hozzáadunk egy evõkanál olajat. Bevonjuk vele a sütemény tetejét. Kicsit hagyjuk, hogy dermedjen rajta a csoki, és éles késsel kijelöljük a szeletek helyét. Így késõbb könnyebben tudjuk majd szeletelni. Hûtõben dermesztjük.




Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk, szárazra töröljük, és így szeleteljük fel 5*5 cm-es kockákra.



 



Folytats a blogon ... https://izemlekek.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s