Ricotta krém zsázsával és metélõhagymával
sponsored links
Ismeritek a zsázsát?
A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) Európa-szerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény. Számtalan néven szerepel a népnyelvben és a kertészeti irodalomban (például: salátatorma, vadmustár, szépítõfû, kányafû, kerti tormafû, kerti rézsuka, kis zsázsafû).
Eurázsia déli, illetve Afrika északi részein az emberi történelem kezdete óta ismerték, fogyasztották mint salátának való, illetve fûszer- és fõzeléknövényt. Néhány ókori szerzõ tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elõsegítõ szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a késõbbiekben is általános erõsítõ, vértisztító, vérképzõ, légzõszervi hurutcsökkentõ hatást tulajdonítottak neki.
A friss levelek íze kellemes, enyhén csípõs, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévõ mustárolaj-glükozidának, a glükotropeolinnek köszönhetõ. A növény ...