Ribollita - toszkán bab
sponsored links
A levesnek nevezett, de inkább a mi fõzelékeinkre hasonlító toszkán ételspecialitás neve annyit jelent: ?újramelegítve?. És valóban: sokkal jobb másnap, akárcsak a töltött káposzta.
Mikor elõször ettem ilyet, nem tudtam eldönteni, szeretni fogom-e: sikerült kifognom Toszkánában egy olyan kora õszi hetet, mikor végig zuhogott az esõ. Nem volt nálam meleg ruha: tornacipõben, farmerdzsekiben mászkáltam, és állandóan forró levesre vágytam, így mikor elém tették, az elsõ érzésem a csalódás volt. Aztán a szó szoros értelmében "ráéreztem az ízére", és szépen, észrevétlenül belopta magát a kedvenceim közé.
Gyakran készítem itthon is, persze inkább ilyenkor, a téli idõszakban: sokkal ízgazdagabb, mint általában a fõzelékek, és sûrûbb, mint egy átlagos leves. Szerintem megéri kipróbálni!
Hozzávalók:
250 g gyöngybab
1 kávéskanál zsálya
1+2 fej hagyma ...