Ribizliszószos tejpuding
sponsored links
Hozzávalók: A tejpudinghoz: 20 dkg tejszín, 3 dl tej, 5 dkg cukor, 1 rúd vanília, 15 g zselatin. A ribizli szószhoz: 20 dkg piros és fekete ribizli vegyesen, 2 evõkanál cukor, fél teáskanál étkezési keményítõ. A díszítéshez citromfû.
Elkészítése: A zselatint 2 evõkanál hideg vízbe áztatjuk. A vanília rudat éles késsel hosszában felvágjuk, a kis magocskákat a kés hegyével kikaparjuk, majd a vanília rúddal együtt a tejszínnel és a cukorral elkevert tejbe keverjük. Az így ízesített tejett kis lángon felforraljuk, kb. 10 percíg lassan fõzzük. Ekkor levesszük a tûzrõl, kihalásszuk belõle a vanília rudakat és hagyjuk kicsit lehûlni a vaníliás tejet. Ezidõ alatt a zselatint nagyon kis lángon folytonosan kevergetve felolvasztjuk, majd a vaníliás tejhez keverjük. A krémet 4 darab ?hideg vízzel kiöblített- formába öntjük, mindegyikbe kb. 1,5 dl-nyit. Min. 2 órára, de legjobb ha egy egész éjszakára hûtõszekrénybe tesszük, hagyjuk megdermedni. A ribizliszószhoz a gyümölcsöket megmossuk, majd egy edényben a cukorral felmelegítjük, ezalatt a keményítõt nagyon kevés vízzel eldolgozzuk és a forró gyümölcshöz adjuk, összekeverjük és addig fõzzük, míg az engedett lé besûrûsödik. Ekkor levesszük a tûzrõl és hagyjuk teljesen kihûlni. Tálaláskor a tejpudingot tányérokra borítjuk - ez úgy lehetséges, hogy forró vízbe mártott késsel a krémet körös-körül elválasztjuk a formától-, majd leöntjük a ribizli szósszal. Citromfûvel díszítve kínáljuk.