Ribizlis túrótorta
sponsored links
Hozzávalók:
- Az alaphoz:
- 135 g tönkölyliszt
- 15 g kakaó
- 100 g vaj
- 50 g porcukor (xilit)
- Túrókrémhez:
- 500 g túró
- 70 g keményítõ
- 120 g nyírfacukor (xilit)
- 250 g natúr joghurt
- 175 g tejföl
- 250 g ribizli (leszemezve)
- Elõször elkészítjük a kakaós alapot. A hozzávalókból gyors mozdulatokkal vajas tésztát gyúrunk. Fontos, hogy hideg vajjal dolgozzunk. Ha elkészültünk, 10 percre tegyük hûtõbe, majd nyújtsuk ki a tésztát és simítsuk egy 23 cm-es, sütõpapírral bélelt tortaforma aljára. Ha van kedvünk, nyújtsuk úgy, hogy a sütõforma oldalát is beborítsa a tészta. Egy villával pár helyen szurkáljuk meg a tésztát (így nem fog felpúposodni), majd toljuk 175 fokra elõmelegített sütõbe 15 percre, addig készítsük elõ a túrós réteget.
- A túrót simára keverjük, turmixoljuk, attól függõen, hogy ki mennyire szereti a darabos vagy krémes állagot. Ebben a tortában jó, ha inkább krémesebb a túró.
- Amikor a túró állagával elégedettek vagyunk, hozzákeverjük keményítõt és a nyírfacukrot. Amikor elkeveredett, hozzáadjuk a tejfölt és a natúr joghurtot.
- A ribizlibõl félreteszünk kb 50 g-ot, a többit szintén a túrós krémhez keverjük.
- Ha letelt a 15 perc, a kakaós alapot kivesszük a sütõbõl és ráöntjük a túrókrémet.
- 175 fokon kb 80 perc alatt sül meg. Félidõben (amikor még nem szilárdult meg teljesen a teteje) kivesszük és a félretett ribizliszemekkel kidíszítjük a tetejét. Azért nem tettük rá már az elején, mert egyrészt besüllyednének a szemek, másrészt ha valahogy a süllyedést megúsznák, akkor biztosan megégnének 80 perc alatt.
- Ha megsült, a tortaformában hagyjuk teljesen kihûlni. Mire kihûl, megszilárdul a krém belseje is és szépen lehet szeletelni.