Ribizlis clafoutis
sponsored links
A clafoutis a franciák közkedvelt finomsága, ami sûrû palacsinta tésztából és leggyakrabban ropogós cseresznyébõl készül. Sajnos ez a gyümölcsünk már leérett, ezért ribizlivel helyettesítettem. Nagyon egyszerûen, kevés alapanyagból, hamar összeállítható. Nem túl édes, könnyed, igazán gyümölcsös desszert. Egy biztos, hogy késõbb más gyümölccsel, barackkal, szederrel is ki fogom még próbálni. Egyetlen baj van vele, hogy pillanatok alatt elfogy :-D
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
*3 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*6 ek cukor
*2 tasak vaníliás cukor
*6 púpos ek liszt
*3 dl tej
*30 dkg piros ribizli
*kevés margarin a forma kenéséhez
*porcukor a szóráshoz
A ribizlit alaposan megtisztítjuk, leszemezzük és lecsöpögtetjük. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, hagyjuk felolvadni és jól lecsöpögni.
A sütõt elõmelegítjük. A formát kikenjük margarinnal.
A tojásokat egy tálba ütjük, beleszórjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrokat.
Gépi habverõvel magas fokozaton 2-3 percig verjük.
Hozzáadjuk a lisztet, majd csomómentesre keverjük.
Végül a tejet is beleöntve sûrû masszává kavarjuk.
Az elõkészített formába öntjük, rászórjuk a ribizlit.
Sütõben 180 fokon 30 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük. (Érdemes tûpróbával ellenõrizni.)
Ha már majdnem teljesen kihûlt, meghintjük porcukorral és szeleteljük.