RETRÓ RÁCSOS LEKVÁROS LINZER
sponsored links
Nem tudom készitettem e valaha rácsos lekváros linzert, mert nem emlékszem rá. Rácsos süteményt szilvás verzióban már igen, aminek a receptje itt található
Mindenesetre ez a retró süti nem hosszú idõt ért meg nálunk. Mire fotót akartam késziteni a felszeletelt süteményekrõl, csakúgy eltûnt. Nagymamáink receptjeit nem árt majd átnézni. a nagy sikerre való tekintettel.
Hozzávalók egy 22 x 32 cm-es tepsihez:
50 dkg liszt ( nálam 4o dkg fehér búzaliszt plusz 1o dkg tönkölyliszt)
25 dkg margarin (esetleg15 dkg zsír)
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
2 evõkanál tejföl
1 csomag sütõpor
reszelt citromhéj
õrölt fahéj
csipet só
plusz a tésztarácshoz egy tojássárgája
A töltelékhez:
kisüveg málnalekvár
szeletelt mandula
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütõporral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a margarint (vagy zsírt), és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már eléggé morzsalékos, hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és kevés õrölt fahéjat. Ezután a közepébe mélyedést csinálunk, majd beleöntjük az elõzõleg kicsit felvert tojást, hozzáadjuk tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
Az összegyúrt tésztából 1/3 részt levesszünk majd mindkét tésztarészt gombóccá formázzuk, és 30 percre a hûtõbe tesszük.
Egy tepsit kiivajazunk, majd a hûtõbõl kivett nagyobb tésztagombócot a tepsi méretére kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük, majd a tésztára kenjük a málnalekvárt és meghintjuk a szeletelt mandulával.
A maradék 1/3 tésztát vékonyra, rúdformára kinyújtjuk, és rácsalakzatban a lekváros részre tesszük. A rácsokat megkenjük felvert tojássárgával, hogy sütés után szép fényes legyen.
Elõmelegített sütõbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük Légkeverésnél, 150 fokon 25 percig sütés is elegendõ.. A sütõbõl kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd kockára vagy rombusz alakra felszeletelve kínáljuk.
Hozzávalók egy 22 x 32 cm-es tepsihez:
50 dkg liszt ( nálam 4o dkg fehér búzaliszt plusz 1o dkg tönkölyliszt)
25 dkg margarin (esetleg15 dkg zsír)
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
2 evõkanál tejföl
1 csomag sütõpor
reszelt citromhéj
õrölt fahéj
csipet só
plusz a tésztarácshoz egy tojássárgája
A töltelékhez:
kisüveg málnalekvár
szeletelt mandula
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütõporral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a margarint (vagy zsírt), és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már eléggé morzsalékos, hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és kevés õrölt fahéjat. Ezután a közepébe mélyedést csinálunk, majd beleöntjük az elõzõleg kicsit felvert tojást, hozzáadjuk tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
Az összegyúrt tésztából 1/3 részt levesszünk majd mindkét tésztarészt gombóccá formázzuk, és 30 percre a hûtõbe tesszük.
Egy tepsit kiivajazunk, majd a hûtõbõl kivett nagyobb tésztagombócot a tepsi méretére kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük, majd a tésztára kenjük a málnalekvárt és meghintjuk a szeletelt mandulával.
A maradék 1/3 tésztát vékonyra, rúdformára kinyújtjuk, és rácsalakzatban a lekváros részre tesszük. A rácsokat megkenjük felvert tojássárgával, hogy sütés után szép fényes legyen.
Elõmelegített sütõbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük Légkeverésnél, 150 fokon 25 percig sütés is elegendõ.. A sütõbõl kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd kockára vagy rombusz alakra felszeletelve kínáljuk.