Retro téli fagyi?nyáron.
sponsored links
Teljes a képzavar, nemde?
De ha egyszer ilyen ?kell?, akkor nincs mese.
Valamiért hetek óta rá voltam állva, hogy téli fagyit készítsek?.
Tehát. Annak idején, mikor még gyerek voltam, sokat voltam nagypapáméknál. Az õ szomszédjuknak, Magda néninek volt a háznál afféle cuki mûhelye. Igazából azt nem tudom, hogy a téli fagyin túl mást is gyártottak-e ott, de ezt biztosan.
Nagyon finom sütiket sütött. A téli fagyi mellett még egy diós szelet volt, amit nagyon szerettem, de a receptjét soha egyiknek sem tudtam meg.
Ahogy az esküvõi tortát készítettem akkor ugrott be a dolog. Ugyanis az alsó szintet párizsi krémmel töltöttem. Megkóstolva pedig abszolút a téli fagyi jutott az eszembe.
Bár mellékesen megjegyzem a tölcsérbe nem holland kakaóval töltött krém ment, hanem sima, világos kakaós és jobban volt vajjal dúsítva, mert sokszor volt ehetetlenül vajas?hát de én inkább egy finomabb verziót töltöttem bele. Holland kakaóval, csokival és kevesebb vajjal.
Hozzávalók kb. 10 fagyihoz:
25 dkg cukor
0,7 dl tejszín
15 dkg vaj
4 dkg kakaópor
10 dkg étcsoki
plusz még egy kevéske (kb.5 dkg vaj kihabosítva, ha szeretnéd)
10 db tölcsér (kisebb fajta)
5 dkg étcsokoládé
(transzferfólia)
A cukrot a tejszínnel egy lábasban sziruppá fõzzünk.
Mikor bugyog fakanállal kiveszünk belõle egy keveset, mutató és hüvelykujjunkkal kiveszünk egy cseppet és összecsipkodva az ujjainkat erõs szálat kell képeznie a szirupnak.
Ezt jelenti, hogy erõs szálra fõzzük.
Ha nem szakad el a szál és jó erõs, kész a szirupunk.
Lehúzzuk a tûzrõl, belekeverjük a vajat.
Aztán mehet bele szitálva a kakaópor és a csoki.
Kevergetve kihûtjük. Habverõvel alacsony fokozaton.
Használat elõtt pedig habosítsuk ki.
Legkönnyebben egy sima csöves habzsákból tudjuk betölteni a tölcsérekbe a krémet.
Beletöltjük, a tetejét pedig simára lehúzzuk.
Csokit melegítünk (valami jó fajta étcsokit) a szokott módon.
Ha nagyon ott vagyunk a szeren, temperálhatjuk is, akkor szép fényes lesz.
Én most ezt kihagytam, mert gyorsan dolgoztam torta mellett.
Na szóval, fejjel lefelé belemártjuk a csokiba épp csak annyira, hogy lezárja a fagyink tetejét.
Ezután sütõpapírra tesszük és a hûtõben hagyjuk megdermedni.
Ha nagyon szeretnénk villantani, vágjunk transzferfóliákból akkora darabokat, amekkora a fagyink átmérõje.
Erre tegyük a csokiba mártott tölcséreket. Igyekezzünk légbuborék nélkül dolgozni.
Amikor a csoki megdermed, lehúzod róla a fóliát, rajta marad a minta.
A transzferfólia használatáról ITT vannak képek.
Tehát a linkek:
ESKÜVÕI TORTA
PÁRIZSI KRÉM
BONBON KÉSZÍTÉS (TEMPERÁLÁS)
Ha tetszik a nyáron furi téli fagyi, csatlakozz hozzám a Facebookon is!
De ha egyszer ilyen ?kell?, akkor nincs mese.
Valamiért hetek óta rá voltam állva, hogy téli fagyit készítsek?.
Tehát. Annak idején, mikor még gyerek voltam, sokat voltam nagypapáméknál. Az õ szomszédjuknak, Magda néninek volt a háznál afféle cuki mûhelye. Igazából azt nem tudom, hogy a téli fagyin túl mást is gyártottak-e ott, de ezt biztosan.
Nagyon finom sütiket sütött. A téli fagyi mellett még egy diós szelet volt, amit nagyon szerettem, de a receptjét soha egyiknek sem tudtam meg.
Ahogy az esküvõi tortát készítettem akkor ugrott be a dolog. Ugyanis az alsó szintet párizsi krémmel töltöttem. Megkóstolva pedig abszolút a téli fagyi jutott az eszembe.
Bár mellékesen megjegyzem a tölcsérbe nem holland kakaóval töltött krém ment, hanem sima, világos kakaós és jobban volt vajjal dúsítva, mert sokszor volt ehetetlenül vajas?hát de én inkább egy finomabb verziót töltöttem bele. Holland kakaóval, csokival és kevesebb vajjal.
Hozzávalók kb. 10 fagyihoz:
25 dkg cukor
0,7 dl tejszín
15 dkg vaj
4 dkg kakaópor
10 dkg étcsoki
plusz még egy kevéske (kb.5 dkg vaj kihabosítva, ha szeretnéd)
10 db tölcsér (kisebb fajta)
5 dkg étcsokoládé
(transzferfólia)
A cukrot a tejszínnel egy lábasban sziruppá fõzzünk.
Mikor bugyog fakanállal kiveszünk belõle egy keveset, mutató és hüvelykujjunkkal kiveszünk egy cseppet és összecsipkodva az ujjainkat erõs szálat kell képeznie a szirupnak.
Ezt jelenti, hogy erõs szálra fõzzük.
Ha nem szakad el a szál és jó erõs, kész a szirupunk.
Lehúzzuk a tûzrõl, belekeverjük a vajat.
Aztán mehet bele szitálva a kakaópor és a csoki.
Kevergetve kihûtjük. Habverõvel alacsony fokozaton.
Használat elõtt pedig habosítsuk ki.
Legkönnyebben egy sima csöves habzsákból tudjuk betölteni a tölcsérekbe a krémet.
Beletöltjük, a tetejét pedig simára lehúzzuk.
Csokit melegítünk (valami jó fajta étcsokit) a szokott módon.
Ha nagyon ott vagyunk a szeren, temperálhatjuk is, akkor szép fényes lesz.
Én most ezt kihagytam, mert gyorsan dolgoztam torta mellett.
Na szóval, fejjel lefelé belemártjuk a csokiba épp csak annyira, hogy lezárja a fagyink tetejét.
Ezután sütõpapírra tesszük és a hûtõben hagyjuk megdermedni.
Ha nagyon szeretnénk villantani, vágjunk transzferfóliákból akkora darabokat, amekkora a fagyink átmérõje.
Erre tegyük a csokiba mártott tölcséreket. Igyekezzünk légbuborék nélkül dolgozni.
Amikor a csoki megdermed, lehúzod róla a fóliát, rajta marad a minta.
A transzferfólia használatáról ITT vannak képek.
Tehát a linkek:
ESKÜVÕI TORTA
PÁRIZSI KRÉM
BONBON KÉSZÍTÉS (TEMPERÁLÁS)
Ha tetszik a nyáron furi téli fagyi, csatlakozz hozzám a Facebookon is!