Retro feeling, új ízek
sponsored links
Még karácsony elõtt elterveztem, hogy elkészítem gyermekkorom nagy kedvencét a hólabdát, vagy ahogy talán jobban ismeritek: a kozák sapkát. Aztán persze jött a december, a karácsony, az ünnepi sütés-fõzés, készülõdés, így végül nem jutottam el odáig, hogy nekikezdjek. Pedig tényleg nem egy bonyolult dolog, még ha kell is egy kis idõt szánni rá.
Viszont a hosszú januári esték szinte hívogattak...
Azért szokásomhoz híven vittem a dologba egy kis csavart, ugyanis a krémhez tettem egy kis maracujapürét, a tésztába pedig narancsot, így egy jó kis trópusi finomság született retro kivitelben. :)
Ha valaki esetleg mégis a hagyományos módon készítené el, akkor csak annyi a teendõ, hogy a maracujapürét cserélje tejre.
Maracujás-narancsos kozák sapka
Hozzávalók:
a piskótához:
8 tojás
220 g barna cukor
1 narancs reszelt héja és leve
220 g finomliszt
30 g kakaópor
csipet só
1/2 csomag sütõpor
a krémhez:
4 dl tej
1 dl maracujapüré
200 g vaj
120 g porcukor
vaníliakivonat
a hempergetéshez kókuszreszelék
a tetejére:
100 g étcsokoládé
0,5 dl tejszín
Elõször a piskótát készítjük el. Az egész tojásokat a cukorral és a narancs levével habosra verjük.
A lisztet, a sót, a kakaót és a sütõport összekeverjük és a felvert tojáshabhoz adjuk. Jól elkeverjük és végül belereszeljük a narancs héját. 2 nagy sütõpapíros tepsibe öntjük és elsimítjuk. Nem kell teljesen kitölteni a tepsit, mert akkor túl vékony lesz a tészta. 180 C-os elõmelegített sütõben kb. 8 perc alatt megsütjük.
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejet, a maracujapürét és a lisztet csomómentesre keverjük. Lassú tûzön puding sûrûségûre fõzzük. Folpackkal lefedjük és teljesen kihûtjük. Ha kihûlt, a puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a maracujás krémet, majd ezzel is tovább keverjük.
A piskótalapokból kis köröket vágunk pogácsaszaggatóval. Megkenjük a lapot krémmel, ráteszünk egy másik karikát és a szélét is bekenjük a krémmel. Ha megkentük az összes piskótát kissé lehûtjük és meghempergetjük a kókuszreszelékben.
A tetejére a csokit és a tejszínt összemelegítjük és csomómentesre keverjük. Ezzel kenjük meg a piskótakarikákat és dermedni hagyjuk.