Retro ebéd
sponsored links
Mi kell egy hagyományos vasárnapi ebédhez? Egy egész tyúk. Ha teljesen retro élményre törekszünk, akkor élõ tyúkot veszünk, amit majd nekünk kell levágni, kopasztani, darabolni. Ekkor azonban már szombaton kezdjünk hozzá az elõkészületekhez, mert bár nagyanyám ha reggel levágta a tyúkot, vagy kakast azt már délben ettük is, nem biztos, hogy vagyunk olyan ügyesek a kopasztásban, mint nagszülõink, szüleink voltak. Aki küzdött már valaha tokokkal és pihékkel, az érti mire gondolok.
Hogyan juthatunk élõ tyúkhoz? Legegyszerûbben úgy, hogy magunk neveljük az udvaron. Vagy vehetünk a piacon. Itt már a vágás-kopasztás akár meg is úszható. De baromfi boltban is kapható.
Ha sikerült egy egész tyúkot szereznünk hozzá is kezdhetünk a hagyományos vasárnapi ebéd fõzéséhez.
Tyúkhúsleves, rántott/sült tyúk, tört krumpli, savanyúság/befõtt.
Tyúkhúsleves:
1 tyúk
3-4-5 sárgarépa
4-5-6 petrezselyem
1 hagyma
2-3-4 gerezd fokhagyma
darabka zeller
darabka karalábé
só
bors
étel ízesítõ (ha szükséges, és szeretjük)
ha van otthon tehetünk bele még:
1-2 marék zöldborsót
1 levél káposztát, vagy kelkáposztát
petrezselyem zöldet, vagy zeller zöldet
1-2 rózsa karfiolt
esetleg kevés szerecsen diót
kurkumát
A megtisztított, megmosott, darabolt tyúkot egy nagy fazékban hideg vízzel fõni tesszük. (Ha nagyon kövér, akkor a háját szedjük le. Meg is süthetjük, lehet a zsírjával fõzni.) Annyi vizet tegyünk a húshoz, hogy ellepje, de figyeljünk arra, hogy a fazék ne legyen tele, legyen hely a zöldségeknek is. Inkább nagyobb fazekat válasszunk, amiben kényelmesen elfér az összes hozzávaló, Ha felforrt, csendesítsük le a lángot, és hagyjuk fõni. 1-2 óra elteltével hozzáadhatjuk a megtisztított, hosszában félbe, vagy negyedbe vágott zöldségeket, 1 evõ kanál sót, pár szem borsot. (A krumplit és a hagymát hagyjuk egészben.) A leves szépen lassan fõ magában, van idõnk közben krumplit hámozni, salátát készíteni, vagy süteményt sütni. Amikor a hús már majdnem megfõtt, de még nem válik le a csontról, akkor a "vastagját" kiemeljük, és vagy bepanírozzuk, és rántjuk; vagy sózás, borsozás után tepsiben pirosra sütjük. (Vastagja: alsó comb, felsõ comb, szárny, fara-7 db) A mellet késõbb használjuk fel. Rántva kiadósabb, sütve finomabb. Idõnként kóstoljuk meg a levest, hogy kell-e bele só, vagy ízesítõ Nem hiszem, hogy az ételizesítõ ördögtõl való! Van aki szereti, és ma már lehet kapni tartósító szer menteseket is. . Ha a hús és a zöldségek is megfõttek, leszûrjük a levest, befõzünk belõle egy evése való adagot. Csiga tészta, eper levél, vagy kis kocka tészta illik hozzá legjobban. Személyenként egy szûk marék tésztát számoljunk. Ha úgy látjuk, hogy kevés a lé, akkor a tésztát külön fõzzük ki ízesítõs vízben. A fõtt húst és a zöldségeket szépen elrendezzük egy tálon, majd a leves mellé fogjuk feltálalni.
A húslé mennyiségileg biztos sok lesz. A "felesleget" ásványvizes flakonban lefagyasztom, késõbb alapléként használom fel. Vagy csak tésztát fõzök bele, és kész a leves.
Köretnek "móling" (hagymás, paprikás tört krumpli), vagy krumplipüré illik hozzá. Adhatunk mellé salátát, savanyúságot, vagy befõttet.
A fõtt mellett ledarálom, pástétomnak kikavarom.