Reteksaláta
sponsored links
Minigazdaság
Erõsen él bennem az érzés,mikor gyerekként a frissen leszedett zöldséget,gyümölcsöt dézsmáltuk.Borsólevest csak akkor tudott az Anyu fõzni,ha ránkpirított,hogy hagyjunk a bokron néhány hüvelyt.A földbõl frissen kihúzott sárgarépát lemostuk ugyan a kerti csapnál,de a többi zöldséggel,gyümölccsel nem bíbelõdtünk.
Hiába veszek a piacon kistermelõktõl származó,elõzõ nap leszedett árukat,az ízük soha nem lesz olyan mint a tõrõl levett paradicsomnak,a bokorról egyenesen a számban landoló málnának.
Ezért sóvárogtam annyit kert után.Most érik az eper,és a kislánnyal minden nap terepszemlézünk.Ujjongva mutatja a pirosodó szemeket,amiket aztán ott helyben el is majszol.Málna is lesz,bár nem annyi mint gyerekkoromban.Akkor nem gyõztük enni,és még szörpnek is jutott.Van kevés borsó is,az minden évben nyersen kerül"felhasználásra".
Ami esetleg megéri,hogy a konyhába jusson,az tavassszal a retek,újhagyma,néhány fejessaláta.Majd késõbb az uborka,paprika,paradicsom(mert abból sokat ültetek,földbe,dézsába,de még kavicságyban is nõ az elõzõ évben elhullott magokból).A fiatal meggy-és õszibarackfa,a füge-,egres és ribizlibokor szerintem idén is a legkedveltebb zarándokheklyünk lesz uzsonnaidõben.
A néhány abrosznyi minigazdaságunk igazi kánaán.
Reteksaláta
Évek óta Piszke receptje alapján készül néhányszor,mikor szezonja van a reteknek,újhagymának.Húsok mellé vagy csak úgy magában valami finom kenyérfélével.
Hozzávalók: ...