Reteklevél, retekleves
sponsored links
Bevallom, ez a leves egyetlen okból készült el: van saját reteklevelem, és csak az mozgatott, hogy végre felhasználjam. A saját retek megjelenéséig azt hiszem, még türelemmel várni kell, de a földet érés után szinte azonnal észrevehetetlenné váló magokhoz képest a most már két cserépben vígan terjeszkedõ rózsaszín szárakat és zöld leveleket egyértelmûen sikerként jegyzem fel.
Herr Paprika már régóta emlegeti a család reteklevesét, amit én sosem kóstoltam, de annyit tudok, hogy van benne levél is, hát ez volt a kiindulási alap. A tervet még húsvét elõtt szándékoztam megvalósítani, de azután tudják, az a lépés nem jött ki. Akkor még tormás levesben gondolkodtam, de a hétfõ elmúltával már nem tûnt annyira jó megoldásnak, talán mert ettem tormát most éppen eleget. Az viszont nem változott, hogy szerettem volna csípõsséget vinni a receptbe, ezért került elõ a gyömbér, a kurkuma pedig igazából csak a színe kedvéért. Elképzeltem, milyen jól mutat majd a sárgában ülõ retek. A leves teste krumpliból, póréhagymából és néhány szem retekbõl áll, valami krémeset szerettem volna, rájuk esett a választás.
Akkor fõzünk.
Gyömbéres retekleves
2 közepes burgonya
1 póréhagyma
2 csokor zsenge retek
gyömbér (3-4 cm)
kurkuma
3 dkg vaj
só
reteklevél
A póréhagymát megmossuk alaposan, szárazra töröljük, majd kisebb darabokra vágjuk...