Respect

2012-02-27

sponsored links


Az idõs, évjáratos borokat kóstolni mindig különleges élmény. Még azzal a veszéllyel együtt is, hogy a nagyon borsos ár ellenére könnyen élvezhetetlen, teljesen oxidálódott, elöregedett tétellel lehet dolgunk. Hihetetlen izgalmas a pillanat, mikor egy ilyen palackból szépen lassan kikerül a dugó, és a hosszú évtizedek óta várakozó bor végre megismerkedhet a külvilággal, mi meg õvele.

Nem egyszerû mûfaj ez, a megszokott kóstolásnál eltérõen itt nagyon más jegyeket keresünk, kapunk és értékelünk. Nem a direkt gyümölcsökrõl, friss virágokról vagy a fiatalos ízekrõl szólnak ezek a tételek. Sokkal inkább az érettségrõl, komolyságról, terciernek mondott, kizárólag a palackban hosszú évek során kialakuló aromákról van inkább szó. A bor életének utolsó fejezete ez, legszebb fiatal éveit már régen maga mögött tudja, de az ezen évek hosszú során felhalmozott tapasztalat és bölcsesség ott lakozik benne. Ha jó idõpillanatban (és megfelelõ odafigyeléssel) kapjuk el, akkor magunkba szívhatjuk ezt a bölcsességet, és örök életre emlékezetes élményben lesz részünk. Ha viszont nem így alakul, akkor csak egy homályos emlékkel gyarapodunk, és eldicsekedhetünk vele, milyen idõs bort is ittunk mi. A hét közepén mindkét kategóriából sikerült meríteni egy-egy tételt.

Mostanában divat ekézni a portugiesert, ezért is vártam nagy izgalommal, hogy mire képes egy igazán koros tétel ebbõl a fajtából. Müller János Villányi Oportója 1991-ben készült, de sajnos a dugó kihúzásakor már láttuk, hogy itt nem kell ...


Folytats a blogon ... gasztroszex.blog.hu/2012/02/27/respec...

sponsored links

Keres?s