Repül a ? repül az étel, avagy mit esznek az ûrben?
sponsored links
Kötelezõ olvasmány ûrutazásra készülõknek!
Ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz, találtam egy cikket ezzel kapcsolatban, aztán elkezdtem utánaolvasgatni, én nagyon érdekesnek találtam a témát, remélem, Ti is.
Ez nem tudományos szintû írás, azt ragadtam ki, ami szerintem érdekes, de mindenféle kiegészítést, javítást szívesen fogadok.
Ha az ûrkajákra gondolunk, akkor általában fényes, ezüstszínû tubusok jelennek meg a képzeletünkben. Ennél sokkal kifinomultabb az ûrmenü, de azért vannak tubusok is.
Ez bizony gyümölcslé, az oroszul tudók felfedezhetik a ?szok? feliratot.
Kezdjük egy kis magyar ûr(kaja)kutatás-történelemmel.
1978-ban a budapesti Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet az Interkozmosz kutatási program keretében felkérést kapott az ûrételek fejlesztésére. Figyelembe kellett venniük, hogy az ûrhajósok sokáig tartózkodnak zárt környezetben, illetve a speciális körülményeket, mint a súlytalanság, az ízlelés kevésbé intenzív, lassul az emésztés; valamint energiában gazdag, kiegyensúlyozott, ízletes és mutatós menüt kellett létrehozniuk.
Farkas Bertalan ebben a tulipános ládában vitte a magyar menüt az ûrhajóra.
Ezeken kívül még fontos volt például, hogy az ételek létartalma ne legyen több 10 %-nál, azok hidegen és melegen se folyjanak ki, kanállal legyen fogyaszthatók (nem használhattak az asztronauták villát és kést), a konzervdoboz kibírja a földi gyorsulás 40-szeresét és az elõállítás során a kereskedelmi higiéniai követelményeknél 100-szor szigorúbb feltételeknek kellett megfelelni. És még az ûrhajósok személyes ízlésének is.
Kalocsi motívumokkal díszített konzervdobozokba kerültek az ételek.
A két éven at tartó fejlesztés ereményeképpen az alábbi ?magyaros étvágyfalatokat? vihette magában 1980-ban Farkas Bertalan a Szaljut 6 fedélzetére:
Egyesével, kézzel készítették a konzerveket.
sertéspörkölt
libamájpástétom
babsaláta
rakott káposzta
füstölt marhanyelv
sült vagdalt
csirkehús
disznósajt.
A menü.
Ezek tényleg csak falatok voltak és nem igazán a jóllakást szolgálták, hanem azt, hogy Farkas Bertalan a 3 ûrhajós társát megkínalhassa. Állítólag minden elfogyott és nagyon ízlett nekik.
Késõbb megpróbálták ezeket az ételeket kereskedelmi forgalomba is hozni, de a drágaságuk miatt nem arattak nagy sikert.
És mi a helyzet napjainkban?
Igyekeznek a földi körülményekhez legjobban hasonlító ételeket tálalni.
Az ételek nagy része speciális fóliacsomagolásban van, hogy ellenálljon a sterilizálás során fellépõ magas hõnek.
A csomagok hátulján tépõzár van, hogy rögzíteni tudják az ûrhajóban.
A kekszek, kenyerek tiltottak a morzsálódásuk miatt.
Azt gondolnánk, hogy sokféle étrendkiegészítõt, vitamint kell szedniük, de csak a D-vitamint pótolják a napfény hiánya miatt.
Fûszeresebben fõznek nekik, mert az ûrbéli körülmények között kevesebb nyál termelõdik, amitõl kevésbé érzik az ízeket.
Rágás közben nem szabad kinyitni a szájukat, mert kirepülhet a falat
Próbálkoznak már növénytermesztéssel is az ûrhajóban.
Minden étel csomagolásán angol és orosz felirat is van, ezzel hangsúlyozzák az országok közötti egységet.
Kis gyümölcs
Ez a szkafander sisak része, lehet látni, hogyan juttatják be az élelmiszert.
Forrás és képek:
http://www.thesavory.com/food/13-unbelievable-things-nasa-told-us-about-space-food.html
http://index.hu/tudomany/urkutatas/szenese1026/
http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/ESA_Health_Care_Network/From_tubes_and_cubes_to_haute_cuisine_-_the_refinement_of_space_food
http://kitchenfunwithmy3sons.blogspot.hu/2013/07/man-on-moon-breakfast.html
Hasonló bejegyzések:
33 legjobb magyar étel ? Konyhalál fotóval!
Konyhalál KözösKedd ? 4. begolyózunk!
Konyhalál KözösKedd ? 6. szív
Konyhalál KözösKedd 1. ? madár
Konyhalál KözösKedd ? 7. Valami Amerika