Rendhagyó disznótor
sponsored links
Ettetek már véres hurkát knédlibe töltve?
Miután gyerekkorom óta elõször részt vettem egy disznóvágáson, eljött az a pillanat is, mikor elfogadtam egy disznótoros vacsora meghívást. Eddig két dolog akadályozott meg benne: egyrészt nem õriztem jó emlékeket a családunk által nevelt sertések legyilkolásának rituáléjáról, másrészt apukám belém nevelte, hogy tradicionális disznótoros ételeket, belsõséget és töltelékárut csak otthon egyek, mert máshol nem tudhatom, mit tettek bele...
Hát ezt a szokásomat évek után, két hete megtörtem, de ebben a meghívó félnek is nagy szerepe volt: a Pest-Buda bisztróban került sor rá. Többször megírtam már, mennyire szeretem Litauszki Zsolt konyháját, de csak ezen az estén döbbentem rá, valójában mennyire megbízom benne. Mikor végignéztem a menüsoron, kicsit megszeppentem: tele volt olyan ételekkel, amit én tényleg csak otthon ettem eddig. Nem azért, mert nem kínáltak vele, hanem mert nem ízlett. Ezek a nyelv, a velõ és a véreshurka. Szalontüdõ is akkor volt a tányéromon utoljára, mikor a nagymamám készítette - neki ez volt a kedvenc étele ugyanis. Érdekes volt Zsolt változata nyelvbõl, de ezentúl bármikor bevállalom. A legjobban a velõs tojásnál lepõdtem meg: azon kaptam magam, hogy gondolkodás ...