Reggelire lekváros bukta

2011-04-27

sponsored links


Megint édesség reggelire.
Ma végre volt egy kis idõm beszabadulni a konyhámba. Sütöttem is rögtön egy mákos kenyeret, meg némi buktát reggelire. Még sosem sütöttem, de otthon Apukám gyakran csinált. Édeskés, citrusos, élesztõs illat a kissé langyos, fülledt levegõben. Tisztára, mint otthon.
Azért nem volt zökkenõmentes a készítés. Megérte küzdeni, mert nagyon finom lett. A recept alapja a 33 kenyér és péksütemény c. könyvecskébõl származik.
Elsõ akadály a liszthiány volt. A kenyérsütés miatt már csak 2/5:3/5 arányban maradt sima és teljes kiõrlésû liszt. Akaratlanul is hû de egészséges lett. Másodszorra a lekvárnál akadtam el. Megszavaztuk az eperlekváros buktát, de az állaga nem volt az igazi. Maradt a fahéjas szilva. Talán jobb is így. És bár a leírásában 1 evõkanálnyi lekvárt kell a tészta közepébe tenni, a képen mégis kiskanál van. De ez nekem már csak utólag tûnt fel, amikor konstatáltam, hogy 1 ek lekvárral nem fogom tudni összehajtani a tésztát. Na de ez is megoldódott.
A recept (nagyjából10-12 darabhoz):
200 g teljes kiõrlésû liszt
300 g finomliszt
1 kk só
2 ek gyümölcscukor
1 ek vaníliás gyümölcscukor
25 g friss élesztõ
1 db tojás
? citrom héja (bio)
1 ek vaj
2,6 dl tej
kb. egy kis üveg kenhetõ, nem folyós lekvár
1 db tojás a kenéshez



A tészta hozzávalóit a kenyérsütõ gépbe tettem és megdagasztattam, majd duplájára kelesztettem vele. Azután fél cm vastagra nyújtottam, közben törekedtem a négyzetes formára. A kinyújtott tésztát pizzavágóval 10x10 cm-es négyzetekre vágtam. (A maradék nyesedékekbõl hengereket formáltam, majd hármas fonással összefontam, a széleket aláhajtottam.) A négyzetek közepébe 1-1 púpozott teáskanál lekvárt tettem, majd összetekertem õket és az oldalsó széleket laposra nyomtam és ...

Folytats a blogon ... kataspajza.blogspot.com/2011/04/regge...

sponsored links

Keres?s