Reformtorta
sponsored links
Májustól júliusig szülinap szezon van nálunk, az egyik köszöntésre készült ez a torta. Szívesen nézegetek tortás blogokat (a kedvencem teller-cake blogja), gyönyörködöm a fondantos formás csodaszép tortákban, de még sosem próbálkoztam meg velük. Nagyon ritkán sütök tortát, a díszítésében pláne nincsen gyakorlatom, így hogy finoman fogalmazzak, nem egy kifejezetten látványtorta ez sem... Viszont reform és nagyon finom... :-D
Hozzávalók egy 10 cm átmérõjû minitortához:
A piskótához:
3 tojás
1,5 evõkanál liszt
1,5 evõkanál õrölt dió
2 evõkanál méz
A krémekhez:
1 avokádó
150 gramm datolya (mag nélkül)
1 banán
2+2 evõkanál kakaópor
1 evõkanál méz
A tojásokat kettéválasztottam, a sárgákat alaposan összekevertem a mézzel, beleszitáltam a lisztet és hozzákevertem a diót. A fehérjéket habbá vertem és ezt is a masszába kevertem. Sütõpapíros tepsibe öntöttem és egy nagy vékony piskótalapot sütöttem, 180 fokra elõmelegített sütõben, kb. 20 perc alatt. (Olyan tepsit választottam, amiben kb. 0,5 cm magasságúra szétterítettem a tésztát.) Amikor kissé kihûlt, kivágtam belõle 4 db 10 cm átmérõjû korongot.
Az avokádót hosszában kettévágtam, kivettem a magját, az avokádót a héjából egy tálba kanalaztam. Hozzákevertem 2 evõkanál kakaóport és 1 evõkanál mézet, majd botmixerrel pürésítettem.
A datolyát felkockáztam és leöntöttem nem egészen 0,5 dl forró vízzel, hogy megpuhuljon. Beletördeltem a banánt és botmixerrel pürésítettem.
A piskótalapokat az avokádós krémmel megkenve rétegeztem egymásra, kívülrõl pedig a datolyás krémmel kentem be. Végül darált dióval szórtam be és néhány órára hûtõbe tettem.
A piskótából maradt annyi, hogy egy pogácsaszaggatóval még 6 korongot ki tudjak vágni, így még 2 ici-pici torta is készült belõle, bár ezeket már végképp nem lehetett tortának nevezni... :-D
Szerintem igazán finom lett és szerencsére az ünnepelt is meg volt vele elégedve! ;-)