Receptek a családi szakácskönyvbõl - Krancedli, azaz koszorúcska
sponsored links
Osztrák származású dédmamám nyomán nálunk sok sütemény fut német néven és még több futna, ha a gót betûkkel írt szakácskönyvét el tudnánk olvasni.... A képen látható sütemény a krancedli, ami a német Kranz szóból, a koszorúból jön, vagyis ez a koszorúcska. Igazából korong formájú, a felsõ lapot egy gyûszûvel szoktuk kiszúrni. De nekem nincs gyûszûm, mert képtelen vagyok vele varrni, sütemény készítés céljára meg még nem vettem. Úgyhogy elõkaptam az Aldis kiszúró készletemet és így csillag, szív és virág formájú koszorúcskák készültek.
Egy dologra kell vigyázni az elõkészítésnél: a vaj vagy a margarin hideg legyen, egyenesen a hûtõbõl vegyük elõ. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk, hogy a zsiradék ne olvadjon fel, ezért két módszert javaslok. Ha van késes aprítógépünk, akkor azzal dolgozzuk össze a hozzávalókat, akár két részletben is, addig amíg kicsi morzsákká nem alakulnak. Ezután nagyon könnyû összegyúrni. Ha nincs, akkor lisztezzük be egy kicsit a vajat vagy margarint és nagy lyukú reszelõn reszeljük le. Ez is megkönnyíti a dolgunkat.
Az egy órás pihentetést tartsuk be, utána érdemes két tepsit megtölteni, mielõtt sütni kezdenénk, mert nagyon gyorsan ...