Recept: Hagyományos húsvéti kétszer fonott kalács
sponsored links
Szép adag vasárnapra-hétfõre.
Rendes "nagymama receptet", kicsit átdolgozva és 1 kg lisztre számolva. (Ez egy szép adag már, de kevesebbel nem érdemes elindulni.)
- A magyar húsvéti kalács hagyományosan kelt tésztából készül, tehát fél liter langyos tejbe tegyünk két-három evõkanál cukrot, ugyanennyi lisztet és morzsoljunk bele 5 dkg élesztõt. Fedjük le, tegyük meleg helyre, hagyjuk felfutni, ez 20 perc alatt meg kell, hogy történjen.
- Közben egy nagyobb és mély tálban keverjük össze a lisztet, két-három csipet sót, két evõkanál cukrot, 5 dkg (rendes) vajat, esetleg zsírt, reszeljünk bele kevés citromhéjat, ízlés szerint vízben (borban, konyakban áztatott) mazsolát is szórhatunk bele. Formázzunk kis mélyedést, üssünk bele egy tojást.
- Géppel, vagy kézzel elõbb lassan, egyenletesen keverjük el, adjuk hozzá az élesztõs tejet, aztán keverjük kicsit gyorsabban addig, míg a tészta sima nem lesz, és el nem válik az edény falától. (Ha van robotgép, használjuk bátran. Az állagon javíthatunk, ha lisztet adagolunk apránként.)
- Takarjuk le a tésztát egy kendõvel, mehet langyos helyre pihenni, de ne többet 45 percnél. Számoljunk azzal, hogy nagyjából kétszeresére fog megnõni.
- Nagyon vékonyan lisztezzünk be deszkát vagy gyúrófelületet, osszuk el a tésztát négy ...