Rebarbarás sós pite

2017-06-18

sponsored links

Legtöbben ahhoz vagyunk szokva, hogy a rebarbarából valamilyen édesség, sütemény készül. Pedig már nemegyszer készítettem levest belõle csirkehússal, vagy ezt használtam más levesek savanyítására, illetve salátákba, mártásokba tettem bele, és nem utolsó sorban befõtteket vagy lekvárokat készítettem vele, belõle. Ezúttal azonban egy laktató sós ételbe is beletettem, olyanba, amit a nap bármely szakában el lehet fogyasztani, sõt, kirándulásra vagy munkahelyre is el lehet vinni. Nagyon ízlett a családnak, még a férjemnek is, aki amúgy nincs túlságosan oda az ilyen pitefélékért. 


Rebarbarás sós pite

Hozzávalók 4-5 személyre: 10 dkg hajszálvékonyra szeletelt császárszalonna, 30 dkg rebarbara, 1 csokor újhagyma, ? piros húsú kaliforniai paprika, 30 dkg sajt, 6 tojás, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, kevés olaj, vaj;
a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 1 csapott mokkáskanál só, 1 tojás.

Elkészítése: A tésztához a lisztet, a sót és a vajat ujjbeggyel morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk. Fóliába csomagolva a hûtõbe tesszük, míg a töltelék elkészül. A császárszalonna-szeleteket száraz serpenyõben ropogósra sütjük, kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékra kevés olajat öntünk, megdinszteljük rajta az újhagyma felkarikázott fehér részét, majd rádobjuk a felkockázott paprikát, végül pedig az újhagyma feldarabolt zöldjét és a kis kockákra vágott rebarbarát. Folytonosan kavargatva max. 2-3 percig dinszteljük tovább, amíg a rebarbara kezdi kissé megváltoztatni a színét. Félrevesszük, és hagyjuk hûlni egy keveset. A sajtot kockára vágjuk, összeforgatjuk a dinsztelt zöldségekkel meg a petrezselyemzölddel, az egészet sózzuk, illetve borsozzzuk. A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük, majd összekeverjük a sajttal-zöldségekkel. A tésztát kivesszük a hûtõbõl, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (3-4 mm), és kibélelünk vele egy vajjal megkent 26 cm-es formát úgy, hogy pereme is legyen. Ezután belesimítjuk a sajtos-tojásos keveréket, a tetejére rászórjuk az összetördelt ropogós császárszalonnát, és 180 fokos sütõben 35-40 perc alatt készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk friss zöldségsalátával.

KT - 2017/6



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/06/r...

sponsored links

Keres?s