Rebarbarás sertéskaraj
sponsored links
A rebarbara. Sokan csak édesség, desszert készítésére tudják elképzelni ezt az értékes alapanyagot, pedig ennél sokszínûbb. Levele mérgezõ, viszont a szár annál mesésebb lehet. Többféle típusa létezik, vannak egészen piros, halványabb rózsaszín, vagy egyszerûen zöld változatai. Illata és íze igen jellegzetes, számomra a savanykás alma, a lime és a petrezselyem hármasaként írható le a legkönnyebben.
Hozzávalók 2 fõre:
6 szelet sertéskaraj,
1 vastagabb, kb. 50 centis rebarbara,
2 ek. nádcukor, 2 e. vaj,
1 kk. koriandermag, só,
1 kk. ánizs, 6 db szegfûszeg
1 kk. szerecsendió, 1 kk. fahéj,
1 kk. szárított chili.
A vajon a cukrot karamellizáljuk, a koriandert és az ánizsmagot hozzátesszük, kicsit megpirítjuk. A rebarbarát megmossuk, centi vastag darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukorhoz és a fûszerekhez, majd enyhén megsózzuk. Rövid ideig pároljuk, hagyjuk, hogy levet eresszen. Ha szerencsénk van, nem kell más folyadékot felhasználni. Negyed óra elteltével mehet mellé a szegfûszeg, a szerecsendió, a chili, és készre fõzzük a chutney-t. Ügyeljünk arra, hogy a darabok ne essenek teljesen szét!
A sertéskarajokat kettészelem, olívaolajon hirtelen megpirítom mindkét oldalukat, sózom, borsozom. Tálaláskor ? különösen, ha olyasvalakinek készítjük az ételt, aki még nem kóstolta a rebarbarát ? a chutney-t tálaljuk a hús mellé egy kis tányérban vagy saucier-ben. Így meghagyjuk a választás lehetõségét.
Hozzávalók 2 fõre:
6 szelet sertéskaraj,
1 vastagabb, kb. 50 centis rebarbara,
2 ek. nádcukor, 2 e. vaj,
1 kk. koriandermag, só,
1 kk. ánizs, 6 db szegfûszeg
1 kk. szerecsendió, 1 kk. fahéj,
1 kk. szárított chili.
A vajon a cukrot karamellizáljuk, a koriandert és az ánizsmagot hozzátesszük, kicsit megpirítjuk. A rebarbarát megmossuk, centi vastag darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukorhoz és a fûszerekhez, majd enyhén megsózzuk. Rövid ideig pároljuk, hagyjuk, hogy levet eresszen. Ha szerencsénk van, nem kell más folyadékot felhasználni. Negyed óra elteltével mehet mellé a szegfûszeg, a szerecsendió, a chili, és készre fõzzük a chutney-t. Ügyeljünk arra, hogy a darabok ne essenek teljesen szét!
A sertéskarajokat kettészelem, olívaolajon hirtelen megpirítom mindkét oldalukat, sózom, borsozom. Tálaláskor ? különösen, ha olyasvalakinek készítjük az ételt, aki még nem kóstolta a rebarbarát ? a chutney-t tálaljuk a hús mellé egy kis tányérban vagy saucier-ben. Így meghagyjuk a választás lehetõségét.
2011: Provence-i anziszk