Rebarbarás pite
sponsored links
Van már rebarbara a piacon, amirõl mellesleg néhány évvel ezelõttig azt sem tudtam, mi az. Lövésem nem volt, hogy zöldség vagy mondjuk gyümölcs. Valami olyasmi volt a fejemben, hogy: hehe, re-barbara, tehát Barbara újra? (eh, bocs).
Pár éve dolgoztam vele elõször a konyhában. Igaz, ezzel is úgy vagyok, mint a medvehagymával. Nagyon szeretem, de szezonban nem nyomja el a többi alapanyagot. Párszor sütök, fõzök fele, aztán továbblépek. Ez a rebarbarás pite viszont isteni, még Mautner Zsófinál láttam anno a receptjét. Némi módosítással már többször elkészült.
Elõkészítés: 15 perc
Összeállítás/sütési idõ: 5 perc + 60 perc
Hozzávalók (kb. 18 centis tortaformához):
a tésztához:
22,5 dkg liszt
15 dkg nagyon hideg vaj (érdemes kb. 5 percre betenni a fagyasztóba)
csipet só
10 g vaníliás cukor (én házit használtam, de a zacskós VANÍLIÁS, nem vanilin cukor is jó)
0,75 dl jéghideg víz (érdemes kb. 5 percre betenni a fagyasztóba)
a töltelékhez:
4 nagyobb szál rebarbara
5 ek. házi szamóca lekvár
1 vanília rúd kikapart magjai
1 ek. citromlé
kb. 12 dkg nádcukor (ha savanyúbb a rebarbara, mehet rá több cukor)
1,75 dkg étkezési keményítõ (ha nagyon sok levet ereszt a rebarbara, akkor lehet 2 dkg)
néhány levél citromfû, finomra aprítva
Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverõtálba tettem, hozzáadtam a csipet sót és a vaníliás cukrot. A vajat a sajtreszelõ nagy lukú oldalán a lisztes keverékhez reszeltem, majd az ujjaim között gyors mozdulatokkal összemorzsoltam. Ne babráljunk vele sokat, nem szabad túlságosan eldolgozni, maradjanak benne kisebb vajdarabok. Ezután hozzáöntöttem a jéghideg vizet, és annyira összedolgoztam, hogy éppen összeálljon a tészta. Egy laposabb korongot csináltam belõle és folpackba csomagolva fél órára a hûtõbe tettem.
Amikor a tészta kellõen megszilárdult, a sütõt elõmelegítettem 200 fokra alsó ? felsõ üzemmódban. Egy 18 centis tortaformát vékonyan kivajaztam. Elkészítettem a rebarbarás tölteléket is. A rebarbarákat meghámoztam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Egy nagyobb tálba tettem, hozzáadtam a kikapart vanília magokat, a szamóca lekvárt, a cukrot és a finomra aprított citromfüvet. Meglocsoltam a citromlével, majd megszórtam a keményítõvel és alaposan összeforgattam. A keményítõ azért kell rá, hogy felszívja a sütés során keletkezõ levet.
A tésztából lecsíptem egy kis ökölnyit, a maradékot pedig két sütõpapír között kb. 3 mm vékonyra nyújtottam. Beletettem a tortaformába, egészen a forma pereméig. Az ujjaimmal elegyengettem, majd beleöntöttem a rebarbarát. Ha túl sok levet ereszt, nem öntsük bele mindet, mert a keményítõ ellenére is eláztathatja a tésztát. Ezután a maradék kis ökölnyi tésztát is vékonyra nyújtottam, kb. 1 centis csíkokra vágtam és berácsoztam vele a sütemény tetejét.
Nagyjából 1 óra alatt készre sütöttem. Hagytam teljesen kihûlni. Vanília fagyival, nem túl keményre felvert tejszínhabbal, mascarnonéval, de akár enyhén cukrozott zsíros tejföllel is isteni.
A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.
Forrás: Chili&Vanilia
Karamell pite
Sült túrótorta karamellizált cukorral
Kék sajtos nudli
Bableves füstölt combbal
Pár éve dolgoztam vele elõször a konyhában. Igaz, ezzel is úgy vagyok, mint a medvehagymával. Nagyon szeretem, de szezonban nem nyomja el a többi alapanyagot. Párszor sütök, fõzök fele, aztán továbblépek. Ez a rebarbarás pite viszont isteni, még Mautner Zsófinál láttam anno a receptjét. Némi módosítással már többször elkészült.
Elõkészítés: 15 perc
Összeállítás/sütési idõ: 5 perc + 60 perc
Hozzávalók (kb. 18 centis tortaformához):
a tésztához:
22,5 dkg liszt
15 dkg nagyon hideg vaj (érdemes kb. 5 percre betenni a fagyasztóba)
csipet só
10 g vaníliás cukor (én házit használtam, de a zacskós VANÍLIÁS, nem vanilin cukor is jó)
0,75 dl jéghideg víz (érdemes kb. 5 percre betenni a fagyasztóba)
a töltelékhez:
4 nagyobb szál rebarbara
5 ek. házi szamóca lekvár
1 vanília rúd kikapart magjai
1 ek. citromlé
kb. 12 dkg nádcukor (ha savanyúbb a rebarbara, mehet rá több cukor)
1,75 dkg étkezési keményítõ (ha nagyon sok levet ereszt a rebarbara, akkor lehet 2 dkg)
néhány levél citromfû, finomra aprítva
Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverõtálba tettem, hozzáadtam a csipet sót és a vaníliás cukrot. A vajat a sajtreszelõ nagy lukú oldalán a lisztes keverékhez reszeltem, majd az ujjaim között gyors mozdulatokkal összemorzsoltam. Ne babráljunk vele sokat, nem szabad túlságosan eldolgozni, maradjanak benne kisebb vajdarabok. Ezután hozzáöntöttem a jéghideg vizet, és annyira összedolgoztam, hogy éppen összeálljon a tészta. Egy laposabb korongot csináltam belõle és folpackba csomagolva fél órára a hûtõbe tettem.
Amikor a tészta kellõen megszilárdult, a sütõt elõmelegítettem 200 fokra alsó ? felsõ üzemmódban. Egy 18 centis tortaformát vékonyan kivajaztam. Elkészítettem a rebarbarás tölteléket is. A rebarbarákat meghámoztam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Egy nagyobb tálba tettem, hozzáadtam a kikapart vanília magokat, a szamóca lekvárt, a cukrot és a finomra aprított citromfüvet. Meglocsoltam a citromlével, majd megszórtam a keményítõvel és alaposan összeforgattam. A keményítõ azért kell rá, hogy felszívja a sütés során keletkezõ levet.
A tésztából lecsíptem egy kis ökölnyit, a maradékot pedig két sütõpapír között kb. 3 mm vékonyra nyújtottam. Beletettem a tortaformába, egészen a forma pereméig. Az ujjaimmal elegyengettem, majd beleöntöttem a rebarbarát. Ha túl sok levet ereszt, nem öntsük bele mindet, mert a keményítõ ellenére is eláztathatja a tésztát. Ezután a maradék kis ökölnyi tésztát is vékonyra nyújtottam, kb. 1 centis csíkokra vágtam és berácsoztam vele a sütemény tetejét.
Nagyjából 1 óra alatt készre sütöttem. Hagytam teljesen kihûlni. Vanília fagyival, nem túl keményre felvert tejszínhabbal, mascarnonéval, de akár enyhén cukrozott zsíros tejföllel is isteni.
A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.
Forrás: Chili&Vanilia
Innen is szemezgethettek
Karamell pite
Sült túrótorta karamellizált cukorral
Kék sajtos nudli
Bableves füstölt combbal