Rebarbarás pite
sponsored links
Az igazság az, hogy némiképp elkéstem ezzel a recepttel. Történt ugyanis, hogy ráfelejtettem. :D Mégis muszáj megmutatnom, mert nagyon finom volt. A rebarbara szezonnak már vége, de hátha valakinek megtetszik a recept. ;) Ezek a sorok itt kb. egy hónapja íródtak:
Nemrégiben vettünk egy "csokor" rebarbarát. Nem igazán volt vele konkrét tervem, csak nagyon ráörültem, hogy volt a zöldségesnél. :) Néhány napig a hûtõ aljában pihent, de nem akartam tovább váratni. Elõször kompótot szerettem volna belõle készíteni, végül mégis sütemény lett. :D A vanília és méz klasszul kiegészítették a rebarbara fanyarkás ízét. Gyorsan elfogyott. :)
Hozzávalók egy 30x11x4 cm-es sütõformához:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 csomag sütõpor (12g)
csipet só
1 kávéskanál õrölt gyömbér
A töltelékhez:
50 dkg rebarbara tisztítva
4 ek. porcukor
2 csapott ek. étkezési keményítõ
1 kk. õrölt vanília
2 ek. méz
2 ek. zsemlemorzsa
- A töltelékhez a rebarbarát ~2 cm-es darabokra vágjuk, tálba tesszük és elkeverjük a porcukorral, étkezési keményítõvel és vaníliával. Állni hagyjuk, míg elkészítjük a tésztát.
- A sütõt elõmelegítjük 190°C-ra.
- A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, sütõporral, gyömbérrel és csipet sóval. Hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd a tojássárgájákat hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán ~35x15 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a formába tesszük. Elegyengetjük, a széleket magasabbra igazítjuk.
- Meghintjük a zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a rebarbarát. Megcsorgatjuk a mézzel, majd elõmelegített sütõben ~35-40 perc alatt készre sütjük.
- A formában hagyjuk langyosra hûlni. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük. Tejszínhabot, vagy vaníliafagylaltot kínálunk mellé.
Tipp: Szerintem a süti rebarbara kompóttal is klasszul mûködhet, csak jól le kell csepegtetni, hogy ne ázzon el a tészta. :)