Rebarbarás-málnás crumble
sponsored links
A crumble (morzsasüti) nem a legszebb sütemény, nem állítom, de vannak konkrét elõnyei is. Elõször is nagyon finom. Számomra a gyümölcsök végtelen variálhatósága miatt igazán nyári süti. Mindemellett piszok gyorsan összedobható. Egy próbát mindenképp megér!
A rebarbara miatt most kicsit megkésettnek tûnhet...pedig nem! Én a hét elején jutottam idén elõször rebarbarához, a kívül piros, belül zöld fajtához. Vagyis ez nem a legédesebb, mint a teljesen piros színû, de nem is olyan savanyú, mint a kívül-belül zöld változat.
Viszont...
Utánanéztem és a google-ban meg is találtam a szükséges infót, miszerint június végén már vigyázni kell a rebarbarával. ( Más, mint májusban, június elsõ felében....) Erre ugyanis megemelkedik a zöldség, vagyis felhasználás szempontjából inkább gyümölcs oxálsavtartalma, ami bizony keserûvé teheti az amúgy édes-savanykás ízvilágot.
De erre is van megoldás, biztos tipp, így jártam el és bevált: szóval, a kései rebarbarát mindenképp meg kell hámozni, valamint célszerû pár percig cukros vízben fõzni. Ezzel a két mûvelettel megszabadulhatunk az oxálsav nagy részétõl, kiküszöbölhetjük a keserû ízt.
3-4 percig cukros, vaníliarudas vízben fõztem a kb. 2 cm-esre darabolt rebarbarát, igazán finom kompót lett belõle! De itt nincs vége, kompótként is alkalmas további felhasználásra pitékbe, vagy akár a mostani morzsasütibe. (Nálunk azért kompótként is szépen fogyott:DD)
Rebarbarás-málnás crumble
A morzsatésztához :
-15 dkg liszt
-5 dkg zabpehely
-5 dkg darált mogyoró
-fél csomag sütõpor
-10 dkg vaj
-2 tojássárgája
-fahéj
-5 dkg barnacukor
-vanília
-csipet só
-1-2 tk. tejföl szükség szerint
A gyümölcsös részhez:...