Rebarbarás-epres habos pite (cukormentes, gluténmentes)
sponsored links
Réteges mandulalisztes pite sok eperrel és rebarbarával. Nyírfacukorral készült. A mandulaliszttõl kellemes marcipán íze és illata van. A hab teszi ünnepivé ezt a pitét.
Hozzávalók (23 cm-es tortaformába):
Pitetészta:
200 g vaj
2 ek. nyírfacukor (40 g)
3 nagy tojássárgája
165 g mandulaliszt (nem õrölt mandula, hanem ilyen liszt)
Krém:
80 g vaj
70 g nyírfacukor
3 nagy tojás
20 g mandulaliszt
Töltelék:
400 g rebarbara
500 g eper
70 g nyírfacukor
Hab:
3 nagy tojásfehérje
140 g nyírfacukor
A pitetésztához a puha vajat a cukorral és tojássárgákkal alaposan eldolgozom. Beleszitálom a mandulalisztet és egy gombócot formálok belõle. Mindenképpen a fent említett lisztbõl fog mûködni, õrölt mandulából valószínû egy kicsit többet kell bele tenni (nem próbáltam ki). Ebbõl a mandulalisztbõl a zsiradékot kivonták. A kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütõpapírral. A sütõt elõmelegítettem 160 fokra. A tésztát belesimítottam a formába, úgy hogy szép magas oldala is legyen. Nekem egy kanál volt segítségemre a simításhoz. Nincs pitesúlyom, hanem alufóliából készítettem egy magas hengert, amit beletettem a sütõformába, ez védte meg a pitém oldalát, hogy sülés közben nehogy összeessen. Nagyjából 20 perc alatt megsütöttem. Elkészítettem a krémet. A vajat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojásokat és a mandulalisztet. A tortaformába kanalaztam majd visszatettem a sütõbe (ezúttal 180 fokra) és további 20 percet sütöttem.
A töltelékhez a rebarbarát és epret nagyobb darabokra vágtam és a cukorral egy lábosban alaposan összefõztem.
Ha megsült a pite és langyosra hûlt, akkor a gyümölcsöt rákanalaztam. Ha nagyon sok a leve, akkor azt ne tegyük bele, ne áztassa el túlságosan a pitét.
A tojásfehérjébõl és cukorból kemény habot vertem, a pitére kanalaztam és szakácsfáklyával megpirítottam. Ennek hiányában jó magas hõfokon 5 perc alatt grillezzük a sütõben.
Aztán máris szeletelhetõ. A mandulaliszttõl nagyon finom marcipános íze lesz.