Rebarbarás almás tejes pite (Clafoutis)
sponsored links
Az alma még tavalyi, de a rebarbaraszár (levélnyél) már nagyon is idei.
Az almát -ha már ráncosodik, akkor sem- nem kell bemutatni.
A rebarbara az utóbbi idõk sztárja, mely a jelek szerint továbbra is felfelé ívelõ karrier elé néz :).
Egyes források szerint, új, alig ismert növény, amely igen érdekes számomra,
hisz a vidéki kertek ismert növénye volt mindig
(na jó, nem biztos hogy mindig, de igen régen, vagyis néhány generáció óta...).
Bár Édesanyám még valóban nem párosította eperrel, nem is sütött belõle clafoutist,
de pitét igen és rendszeresen készült kompót és szósz.
Tudták azt a régiek, hogy rostokban gazdag, emésztést, bélmûködést serkentõ, enyhe hashajtó hatású.
Nekünk is elég ha ennyit tudunk, meg azt, hogy érdemes a kertbe ültetni -már akinek van kertje-
hisz már kora tavasszal szedhetõ savanykás, különleges zamatú szára.
Magam is így tettem most, igaz az esõ után csak egy szárat ügyeskedtem le a fûszerágyáson áthajolva.
Jó volt ez így, mert az egy levélnyél felfrissítette az almás süteményem ízvilágát.
Rebarbarás almás tejes pite
Hozzávalók
4 szem alma (nagyobb)
1/2 citrom leve
1 db vastagabb rebarbara levélnyél
3 db tojás
10 dkg házi vaníliáscukor
pici só
1/2 rúd vanília magjai
1,5 dl habtejszín
1 dl tej
10 dkg finomliszt
tálaláshoz
1 ek porcukor
-A rebarbara levélnyélrõl vékonyan lehúztam a héját, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
- Az almákat meghámoztam és felkockáztam, meglocsoltam a citromlével.
- A vanília magjait hozzáadtam.
-A kerek tortaformám (21 cm x 5 cm) kikentem vajjal (a vajaspapírral tökéletesre lehet),
behintettem liszttel.
- Bekapcsoltam a sütõt 180 fokra, légkeverésre.
- Habverõvel összekevertem a tojásokat a cukorral, majd hozzáadtam a sót,
a tejszínt, a tejet, végül belekevertem a lisztet és sütõport.
- A gyümölcs-zöldség párost a sütõformába öntöttem, eligazgattam és a folyékony tésztát is ráöntöttem.
Kicsit megrázogattam a tepsit, hogy a tésztát eloszlassam.
A forró sütõben 25 perc alatt sült meg.
Porcukorral meghintve kínáltam.
Tejes pite régebben a blogon:
levendulás mézes körtés