Rebarbaraleves málnahabbal.
sponsored links
A múlthéten még olyan hideg volt, hogy forró, tartalmas levesre vágytunk. Ezzel szemben, most beköszöntött a nyáriasan meleg idõ, így a tartalmas levest felváltotta az éppen csak langyos (vagy éppen hideg) gyümölcsleves. Mivel a rebarbara adott volt, és a fagyasztóban még akadt málna, így egy egyszerû levest fõztem, melyet málnahabbal tálaltam. Annak ellenére hogy a rebarbara kissé savanykás ízû, a málnahab nagyon jól illet hozzá. Természetesen ízlés szerint a málnát lecserélhetjük eperre, mert a leves eperhabbal is nagyon finom lesz.
Hozzávalók:
30-40 dkg rebarbara
15-20 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
1 tk õrölt fahéj
3 db szegfûszeg
csipet só
1 l víz
2-3 ek tejföl
1 cs tejszínízû pudingpor (v. vaníliás)
A rebarbaráról húzzuk le a külsõ, vékony hártyás részt, majd kb. egy centis darabokra vágjuk fel.
Tegyük a feldarabolt rebarbarát egy edénybe, öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, az õrölt fahéjat, a szegfûszeget, reszeljük hozzá a citromhéjat, és nyomjuk bele a citromlevet.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és pár percig fõzzük. (tényleg csak pár percig fõzzük, mert különben a rebarbara teljesen szétfog fõni )
A tejfölt keverjük simára a pudingporral, és egy kevés levessel, majd óvatosan kevergetve, csorgassuk a levesbe. Ezután kevergetve forraljuk fel, majd vegyük le a tûzrõl és hûtsük langyosra.
Málnahab hozzávalói:
10 dkg málna (fagyasztott is lehet)
3 dkg vaj
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet õrölt fahéj
2 dl habtejszín (v. Hulala)
A vajat és a barna cukrot tegyük egy serpenyõbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk meg. Ezután adjuk hozzá a málnát, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az õrölt fahéjjal, majd kb. öt percig, néha megkeverve pároljuk meg.
Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a habba, majd hûtsük ki egészen.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a teljesen kihûlt málnapépet. (vigyázzunk nehogy túl lágy legyen a hab, ezért csak apránként keverjük össze a málnapéppel)
Tálaláskor merjük az éppen csak langyos levest tányérba, majd kanalazzuk rá a málnahabot és úgy kínáljuk.