Ravioli mint saláta
sponsored links
Eredetileg lassagne-t szerettem volna készíteni spenótos-ricottás töltelékkel. Aztán, ahogy ez lenni szokott teljesen más ételt sikerült, mert megláttam Kemencetûz receptjét a fészen. Azonnal megtetszett és mivel ez is tésztaétel, meg túl sok változás sem kellett a hozzávalókból, így a mai ebédünk egy ilyen színes kavalkád lett. :) Ráadásul nagyszerû segítségem is volt tegnap a ravioli készítésénél, a 9 éves unokám Bogi szorgoskodott a konyhában. :) Köszönet a receptért Gondaanyunak. ?
Hozzávalók 6 fõ részére: a tésztához: 40 dkg teljes kiõrlésû liszt, 4 tojás és 2-3 ek olívaolaj, só.
A töltelékhez : 25 dkg ricotta, 1 doboz bébi spenót, pár darab asztalt paradicsom, 1 citrom reszelt héja, só, bors, porított fokhagyma, kevés reszelt parmezán. Kell még a feltéthez 4-5 szál sárgarépa, 3 db újhagyma, 1 cs petrezselyemlevél, 6 fõtt tojás, olívaolaj. Az öntet pedig 6 dkg vaj, 2 dl 30 %-os habtejszín, fél citrom leve, só, fehér bors.
Elkészítése: Elõbb a tésztát gyúrjuk össze, majd pihentessük legalább fél órát. Ez alatt fõzzük meg a tojásokat, hámozzuk meg a sárgarépát és karikázzuk fel. A felkarikázott sárgarépát egy kevés olívaolajon futtassuk meg, fûszerezzük sóval, borssal, öntsük fel egy kevés vízzel és pároljuk puhára. A töltelékhez a spenótot fonnyasszuk meg olívaolajon, fûszerezzük sóval, borssal, fokhagymával. Ha van leve ( nekem nem volt) azt öntsük le róla, és keverjük el a ricottával, adjuk hozzá a felkockázott aszalt paradicsomot, majd szórjuk meg a parmezánnal. Ha mindennel megvagyunk várjuk fel még apróra a zöldhagymát és a petrezselyemzöldet is. Nyújtsuk a tésztát vékonyra ( nekem van tésztagépem, a 7-es fokozatig nyújtottam (9 fokozata van) majd egy ravioli készítõ szerkentyûvel vágjunk ki köröket a tésztából. Ha nincs, sebaj, egy nagyobb pogácsa vagy fánkszaggató is megteszi. Ezt követõen a tészta széleit kenjük meg vízzel, és tegyünk a közepébe egy teáskanállal a spenótos töltelékbõl. Ha van ravioli készítõ szerkentyû, akkor könnyû dolgunk van, nyomjuk össze és máris folytathatjuk a következõvel. Ha nincs az sem baj, hajtsuk félbe a korongokat és egy villával nyomkodjuk össze a széleket. Picit tovább tart, de gyorsan megy. Tegyünk oda egy nagyobb edényben vizet forralni, sózzuk is meg, közben készítsük el a mártást. Egy kisebb edényben olvasszuk meg a vajat, öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd amikor felmelegedett a keverékünk zárjuk el a lángot és keverjük bele óvatosan a citrom levét. A tésztákat fõzzük ki. Egy tányérra tegyünk zöldsalátát és rukkolát vegyesen, majd helyezzük rá a kifõtt tésztát, locsoljuk meg a mártással. A tetejére kanalazzuk a sárgarépából, szórjuk meg a zöldfûszerek keverékével és helyezzünk a tányérra negyedelt fõtt tojást. Kész is a tavaszváró ételünk.
Hozzávalók 6 fõ részére: a tésztához: 40 dkg teljes kiõrlésû liszt, 4 tojás és 2-3 ek olívaolaj, só.
A töltelékhez : 25 dkg ricotta, 1 doboz bébi spenót, pár darab asztalt paradicsom, 1 citrom reszelt héja, só, bors, porított fokhagyma, kevés reszelt parmezán. Kell még a feltéthez 4-5 szál sárgarépa, 3 db újhagyma, 1 cs petrezselyemlevél, 6 fõtt tojás, olívaolaj. Az öntet pedig 6 dkg vaj, 2 dl 30 %-os habtejszín, fél citrom leve, só, fehér bors.
Elkészítése: Elõbb a tésztát gyúrjuk össze, majd pihentessük legalább fél órát. Ez alatt fõzzük meg a tojásokat, hámozzuk meg a sárgarépát és karikázzuk fel. A felkarikázott sárgarépát egy kevés olívaolajon futtassuk meg, fûszerezzük sóval, borssal, öntsük fel egy kevés vízzel és pároljuk puhára. A töltelékhez a spenótot fonnyasszuk meg olívaolajon, fûszerezzük sóval, borssal, fokhagymával. Ha van leve ( nekem nem volt) azt öntsük le róla, és keverjük el a ricottával, adjuk hozzá a felkockázott aszalt paradicsomot, majd szórjuk meg a parmezánnal. Ha mindennel megvagyunk várjuk fel még apróra a zöldhagymát és a petrezselyemzöldet is. Nyújtsuk a tésztát vékonyra ( nekem van tésztagépem, a 7-es fokozatig nyújtottam (9 fokozata van) majd egy ravioli készítõ szerkentyûvel vágjunk ki köröket a tésztából. Ha nincs, sebaj, egy nagyobb pogácsa vagy fánkszaggató is megteszi. Ezt követõen a tészta széleit kenjük meg vízzel, és tegyünk a közepébe egy teáskanállal a spenótos töltelékbõl. Ha van ravioli készítõ szerkentyû, akkor könnyû dolgunk van, nyomjuk össze és máris folytathatjuk a következõvel. Ha nincs az sem baj, hajtsuk félbe a korongokat és egy villával nyomkodjuk össze a széleket. Picit tovább tart, de gyorsan megy. Tegyünk oda egy nagyobb edényben vizet forralni, sózzuk is meg, közben készítsük el a mártást. Egy kisebb edényben olvasszuk meg a vajat, öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd amikor felmelegedett a keverékünk zárjuk el a lángot és keverjük bele óvatosan a citrom levét. A tésztákat fõzzük ki. Egy tányérra tegyünk zöldsalátát és rukkolát vegyesen, majd helyezzük rá a kifõtt tésztát, locsoljuk meg a mártással. A tetejére kanalazzuk a sárgarépából, szórjuk meg a zöldfûszerek keverékével és helyezzünk a tányérra negyedelt fõtt tojást. Kész is a tavaszváró ételünk.