Ramen-ya
sponsored links
Funky Ramen a heti ajánlatunk immár második hete. A sok kisebb egyenetlenség ellenére végül sikerült kikerekíteni a történetet és igazán finom Funkys különlegességet kóstolhattok péntekig.
Inspirált minket az a hat hónap, amit a gyönyörû szigetországban töltöttünk, de nem titkoljuk, hogy a zseniális David Chang Momofukuja és az Ivan Ramen lenyûgözõ története mind hatottak ránk.
Chef Tibi igazán kitett magáért, mert tonkotsu ramen kategóriában olyan újdonságot alkotott csirkébõl és sertésbõl, amit bizton állíthatunk, máshol nem kóstolhattok.
A ramennek már a története is érdekes. Kínai eredetû, mint szinte minden a világon de annyira japán lett, hogy inkább így ismeri a világ. Alap étel, amit szinte minden nap mindenki fogyaszt, fõleg mióta a zacskós változatot feltalálták. Az alapkategóriák kialakulása után és közben létrejöttek a kultikus helyek, hiszen szinte minden ramen-yaban saját recept van.
Ami nem annyira köztudott, az az, hogy mindig is gyorskajának, vagyis alacsony minõségû táplálékforrásnak tartották hazájában. Egészen az új évezred beköszöntéig, mikor is a magyar gasztroforradalom elérte Tokyót ( ) és létrejöttek olyan helyek, ahol elkezdték átgondolni, hogy miért is ne lehetne elkészíteni minõségi alapanyagokból megfelelõ technikával. Így születtek meg az új kultikus helyek és egy új legenda. Aztán jöttek az amerikaiak és bebizonyították, hogy nem csak japán ember tud jó rament fõzni. Jött David Chang a Momofukuval New Yorkban és ami még nála is nagyobbat szólt: egy long islandi srác Tokyóban megnyitotta a saját ramenezõjét, amit a legjobbnak választott a japán gaszroszakma. Soha gaijin nem ért el ekkora sikereket az országban.
Nos, mi megalkottuk a sajátunkat és büszkék vagyunk rá. Az ihletett állapot pedig tovább inspirált minket és elhatároztuk, hogy jövõ héten egy másik japán klasszikust készítünk, az udont.