Rakott zöldbab kölessel
sponsored links
Mennyi étel gluténmentes, amire nem is gondolunk! Persze rizzsel is az lenne, mert általában rizst, kölest, árpagyöngyöt teszünk a rakott ételekbe. Nálunk senki sem gluténérzékeny, de ez a blogolás óvatossá tett. Annyian szenvednek ettõl, milyen hálásnak kell lennem, hogy mi ehetünk bármit! Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit is együnk. Így aztán kezdtem jobban odafigyelni ezekre a mentes dolgokra. A sok zöldség, gyümölcs, kevés zsiradék eddig is szempont volt. A cukrot a férjem miatt kicsit vissza kell fogni, de eddig sem vittük túlzásba. Egy hónapja három napig (péntek, szombat, vasárnap!) húsmentes böjtöt tartottam, de nem okozott problémát, hiszen így sem eszünk minden nap húst. Van, aki a teljes tavaszi böjti idõt hús nélkül tölti (40 nap), és gazdagodik általa. A vasárnap azért kicsit furcsa volt a rántott cukkinivel, de megérte, mert imakérést erõsítettem meg vele, és meghallgattatott!
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
1 zacskó elõfõzött köles
30 dkg darált hús
só, bors, olaj
3 evõkanál tejföl
(sajt)
Elkészítés: A zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk, kevés sós vízben megfõzzük, de nem teljesen puhára. A kölest az elõírásnak megfelelõen megfõzzük. Ha rizzsel készítjük, akkor kb 1 bögre kell. A darált húst sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megpároljuk. Egy tepsit vagy tûzálló tálat megkenünk olajjal, a zöldbab felét ráhalmozzuk, arra kerül a köles, a hús, majd ismét a zöldbab. Kb fél liternyit adunk a zöldbab fõzõlevébõl a tejfölhöz, jól elkeverjük, és a tálra öntjük. Megszórhatjuk reszelt sajttal is. Elõmelegített sütõben 250 fokon szép pirosra sütjük.