Rakott tojás - Blogkóstolóra

2014-07-02

sponsored links



Most elõször vettem részt a Blogkóstoló játékban, ami 17. alkalommal került megrendezésre. Házigazdája A tetovált lány konyhája blog írója volt. Tetszik a játék, úgyhogy szerintem nem ez volt az utolsó alkalom. ;-) A sorsláson nekem Zsuzsi finomságai blog tulajdonosa jutott, akinél több olyan receptet is találtam, ami tetszetõs volt. A játék lényege az, hogy megismerjünk új blogokat is, nálam ez is teljesen bejött. :-) Végül egy rakott ételre esett a választásom, amit egyébként is szeretünk és még nem készítettem ilyet. Ez a Rakott tojás volt. Egy picit változtattam a receptem, mégpedig annyit, hogy nem burgonyapürével készítettem, hanem felszeletelve rétegeztem a burgonyát. A másik változtatás annyi volt, hogy én egy kevés sonkát is pirítottam a hagymával. Nagyon nagy sikere volt otthon és felvettük a repertoárba is. :-) Úgyhogy már megérte játszanom! :-)

Íme a recept:

Hozzávalók:
kb 1-1,5 kg burgonya
6-8 darab fõtt (kemény) tojás
1 szál póréhagyma

bors
5 dkg vaj
A besamel mártáshoz:
5 dkg vaj (vagy kb 2 evõkanálnyi)
5 dkg liszt (kb 2 csapott evõkanálnyi)
kb 6-7 dl tej

õrölt szerecsendió
10-15 dkg reszelt sajt (ha van benne füstölt sajt is, az mennyei!) plusz egy kevés reszelt sajt a tetejére




A burgonyát megpucoljuk és karikákra szeleteljük majd enyhén sós vízben megfõzzük és leszûrjük.
A hagymát felaprítjuk, sóval, borssal fûszerezzük és egy kevés olajon megdinszteljük. Amikor elkészült, hozzáadjuk a vajat is.
A besamel mártáshoz felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett egy nagyon kicsit zsemleszínûre pirítjuk. A tûzrõl levesszük és egy kevés tejet öntünk hozzá. Én ennél a fázisnál habverõre váltok, hogy ne legyen csomós a mártás. Felöntjük a maradék tejjel és sóval, õrölt szerecsendióval fûszerezzük. Folyamatos kevergetés közben megvárjuk amíg besûrûsödik (ez pár perc) és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha felolvadt benne, akkor el is készült a mártás. Ha szükséges (túl sûrû) egy kevés tejet önthetünk még hozzá.
Egy hõálló tálat kivajazunk és az aljára fektetjük a megfõtt, szeletelt burgonyát (kb a felét), majd ezen eloszlatjuk a hagymát és befedjük a felkarikázott (a tojásszeletelõ segítségét is kérhetjük) tojásokkal - szintén a felével. Leöntjük a besamel mártás felével majd egy újabb réteg burgonya és tojás következik végül a mártással fejezzük be a rétegezést.
Alufóliával letakarva elõmelegített sütõbe tesszük (kb 30-40 perc) majd reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és (már fólia nélkül) megpirítjuk a sütõben.

Tipp:
- Én egy kevés sonkát is belecsempésztem még pedig a hagymás rétegbe. A hagymával együtt pirítottam meg a felkockázott sonkát.
- Póréhagyma helyett újhagyma is használható.







Folytats a blogon ... recepteszter.blogspot.com/2014/07/rak...

sponsored links

Keres?s