Rakott mákos-meggyes tészta
sponsored links
Hozzávalók: bõ 4 adag
40 dkg szélesmetélt, 15 dkg darált mák, 10+12 dkg porcukor vagy fruktoz, diónyi vaj, 30 dkg magozott meggy, (konzerv vagy fagyasztott), 3 egész tojás, 1 dl tej
A tésztát sós vízben kifõzzük és leszûrjük. A mákot elkeverjük 10 dkg cukorral, és összeforgatjuk a tésztával. (ha nem elég édes cukrozzuk). Vajjal kikent téglalap alakú jénai tálba tesszük a tésztát és összeforgatjuk a kissé kinyomkodott meggyel. A tejet elkeverjük 3 tojássárgájával és egyenletesen a tésztára öntjük. 20-25 percre elõmelegített közepes hõmérsékletû sütõbe tesszük sülni. Közben a tojások fehérjét elektromos habverõvel elkezdjük felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, kanalanként hozzáadagoljuk a maradék porcukrot, és minden adag után 1-1 percet verjük a fehérjét. Fényes, kemény, vágható masszát kapunk. Kivesszük a tésztát a sütõbõl, rákenjük egyenletesen a tojáshabot, majd kb. 15 percre visszatesszük sülni, szép zsemleszínûre.
Ez a tészta nem vágható szabályos nagyobb kockára, mert lágyabb, mint általában a rakott dolgok.