Rakott krumplin innen és túl: Gourmet Fesztivál nagytotál
sponsored links
Gourmet Fesztival 2014
A Gourmet Fesztivált nem véletlenül nevezik a fõvárosi ínyencek zarándokhelyének. Aki az átlagosnál egy kicsit jobban szereti a hasát, nemigen tud ellenállni a kanyargó fabódék pultjai mögött serénykedõ, az ország minden pontjából idesereglett séfek kínálatának. Fõleg akkor nem, ha a rendezvény kiemelt témája mindenki gyerekkorának nagy kedvence, a rakott krumpli.
Mi is belevetettük magunkat szombaton a gasztroforgatagba, ami úgy magával ragadott, hogy vasárnap repetáztunk.
A LEGESLEGJOBBAK
Anyukám mondta #megyünkencsre
Már messzirõl ki lehetett szúrni, mert folyamatosan itt volt a legnagyobb a sor, mindenki meg akarta kóstolni az Üveghegyen túli étterem legendás fogásait. Mi is. A házi málnaszörpöt azzal tudnám jellemezni, hogy felrobban a szádban, olyan málnás. Kicsattan a málnától, na. A focaccia pedig… a kemencében sült pizzakenyérre elõször krémes, lágy burrata sajtot kennek, aztán levegõn szárított olasz sonkát terítenek rá. Megszórják rukkolával és koktélparadicsommal, majd Ferran Adriá kedvenc olívaolajával koronázzák meg. Szó nincs rá, olyan jó.
Gourmet Fesztival 2014 – Anyukam mondta – Kemenceben sult focaccia, Roberto Migliorati sonkaja, burrata, Masia el Altet olivaolaj
Spíler Shanghai #bosspho
A hideg, szeles idõjárás ellen a legjobb orvosság a pho leves, amit a nemrég nyílt Spíler Shanghai standjánál kóstoltunk. A leves tûzforró, a tészta friss, a lé sötét, de tiszta és olyan illatos, hogy ha lett volna nálam egy törölközõ, talán beülök fölé gõzölni. Stílusban és minõségben is ütõs, mint eddig minden, amit bármelyik Zsidai étteremben kóstoltunk.
Gourmet Fesztival 2014 – Spiler Shanghai – Pho leves
Terminál #túrógombócheaven
A rakott krumplijuk is ragyogó volt, de a túrógombóc jött, látott és mindent vitt. Az ilyen krémes tejfölhabért, tárkonyos morzsáért és habkönnyû gombócokért érdemes élni.
Gourmet Fesztival 2014 – TERMINAL – rakott burgonya
Gourmet Fesztival 2014 – TERMINAL – turogomboc
A LEGESLEGJOBBAK UTÁN EGÉSZEN PICIVEL
Costes #profi
Ízre, állagra és alapanyagra is igazán profi rakott krumplit kóstoltunk itt, szuper ötlet volt egyszerû jégsalátával megszórni, remekül illik hozzá. Néha az egyszerû ötleteket felfedezni a legnagyobb zsenialitás. Volt egy kis kavarodás az ételünkkel, ezért kárpótlásul dupla kóstolót kaptunk, amiért nagy-nagy pirospont jár.
Gourmet Fesztival 2014 – Costes – Rakott burgonya
IKON #tréfamester
A debreceni csúcsétterem legénysége nem félt humort csempészni a tematikába és desszertként gondolták újra a rakott krumplit. Sikerrel. A cukros vízben roppanósra fõtt krumplit sós-édes tejfölbe mártották, mellé marcipánkolbász, fürjtojás került, majd epres robbanócukorkával hintették meg. Nem rajta, vele nevetünk, klassz lett nagyon.
Gourmet Fesztival 2014 – IKON – Rakott krumpli desszert
Zsálya Bisztró #kiadós
A Zsálya Bisztrót egy éve fedeztük fel egri kiruccanásunk során, akkor nagyon belopta magát a szívünkbe, mindenképp be akartunk térni hozzájuk most is. Ezt próbáltuk ki: kecskesajtos-sonkás burgonyapiskóta Zsálya burgerrel. A krumplipürével dúsított kelt tésztát kinyújtják, kecskesajtot reszelnek rá, aztán érlelt sonkával együtt felgöngyölik, gõzölik, végül vaslapon körbepirítják. Erre helyeznek egy szelet omlós mangalicatarját, majd nyakon öntik egy sûrû paradicsomraguval és karamellizált hagymával. Gondolhatjátok.
Gourmet Fesztival 2014 – Zsalya Bisztro Eger – Kecskesajtos-sonkas burgonyapiskota mangalica tarjaval, charlotte hagymaval
Zazzi #yuzuvajaskényeztetés
A messze földön híres Zazzi cukrászdától három remeket kóstoltunk: a magyaros nevû feketeszezámos zazzini yuzu vajjal és eperzselével a fesztivál egyik sztárjának bizonyult, de a rózsa-málna vajas, lychee zselés zazzininek sem volt oka szégyenkezni. A feketeribizli mustáros macaron pedig üdítõ, roppanó, könnyû, jó.
Gourmet Fesztival 2014 – Zazzi – zazzini es macaron
NAGYON JÓK, HMMM NÉLKÜL
KNRDY #wagyucska
Wagyu mini burger, a nevét nem hazudtolta meg, se a mini, se a wagyu. Ez a hús egyszerûen a két zsemle közé csapva, minden egyéb nélkül is tökéletes élményt nyújt.
Gourmet Fesztival 2014 – KNRDY – Wagyu mini burger
Bock Bisztró #lalipop
Itt is kóstoltunk pho levest. A Shanghai leveséhez képest kissé visszafogottabb, szelídebb változat, de ha nem egymással akarjuk versenyeztetni a kettõt ? és miért akarnánk ? akkor ez is egy remekbe szabott darab. Természetesen nem hagytuk ki a Lali Popot sem, ami kókusztejes sült tésztába rejtett banánnyalóka. Jópofa.
Gourmet Fesztival 2014 – Bock Bisztro – Lali Pho es Lali Pop
Pastrami #roppanósuborka
A pastrami szendvics szaftos marhaszegy, amit hosszas, aprólékos eljárással pácolnak, gõzölnek és füstölnek, mustárral megkent bagetten tálalnak és nagyszerû savanyú uborkával tálalnak. Kétség sem fér hozzá, hogy finom, bár az én ízlésemnek egy kicsit túl sós a hús és a mustár már együtt.
Gourmet Fesztival 2014 – Pastrami
Château Visz #habnemes
A híres-neves somogyi luxusétterem rakott krumpli verziójában a textúrák kapták a fõszerepet. Az ízek ? bár kifinomultak ? valódi fõúrhoz méltón kissé hidegek és távolságtartóak maradtak.
Gourmet Fesztival 2014 – Chateu Visz – Rakott burgonya
Rickshaw #popcorn
A Corinthia Grand Hotel égisze alatt mûködõ Rickshaw Étterem különleges macaron kínálattal készült. A sáfrányos ganázs és maracuja zselé macaron nem volt jó választás, el is felejtettük gyorsan. A fekete és fehér szezámos macaron viszont jóvátett mindent, elsõsorban a benne található sós popcorn tölteléknek köszönhetõen.
Gourmet Fesztival 2014 – Rickshaw Etterem Corinthia Grand Hotel – Fekete es feher szezamos macaron sos popcorn toltelekkel
ROSSZ NAPOT FOGTAK KI
Stelázsi #madárláttapogácsa
Jól nézett ki a pult mögött a Stelázsi-féle brokkolis rakott édesburgonya, de ízre sajnos nagyon keveset nyújtott, egy ilyen mezõnyben pedig pláne kilógott a lóláb. A helyzeten a szikkadt, száraz pogácsa sem segített. A fesztivál összképe azonban olyan jó volt, hogy még ez a kis baklövés sem tudta elrontani a lelkesedésünket.
Gourmet Fesztival 2014 – Stelazsi – Edesburgonyas – brokkolis rakott krumpli
Maradt még a mezõnyben, amit szívesen megkóstoltunk volna, de már nem volt rá kapacitásunk. Ilyen például az Erhardt étterem ?Chipstuning? névre hallgató összerázható rakott krumplija, az ÉS Tafelspitz szendvicse vagy a Gusteau barnavajas házi pitéje bodzás granitával. A Zingben pedig csak azért nem ettünk hamburgert, mert azt mindig megtesszük, ha elõttünk kap pirosat.
Gourmet Fesztivál: jövõre, veled, ugyanitt.
Gourmet facebook itt!