Rakott krumpli - ízesen, krémesen, cserépben
sponsored links
Számomra a jó rakott krumplinak két fõ tulajdonsága van: legyen ízes és krémes.
Természetesen itt is a jó alapanyagokon van a legnagyobb hangsúly, nem mindegy milyen krumplit, tojást, kolbászt vagy szalonnafélét használunk hozzá. Igen, nálam gyakran kerül ropogós szalonna vagy bacon a tetejére.
Az jó alapanyagok íze kell, hogy meghatározza ezt az ételt, nem a fölösleges túlbonyolítás vagy túlfûszerezés. Ugyanakkor, ha nyögvenyelõs, tehát száraz a rakott krumpli, az legalább olyan minõségi kifogás nálam, mintha a krumpli híg levében úszik. Vagy, ha ízetlen.
Egy történet. Mindig nagyon csodálkoztam azon, hogy a legjobb barátnõm nem szereti a rakott krumplit. Tiszteletben tartottam úgy 20 éven keresztül, egyszerûen nem ezt fõztem, ha nálunk voltak.
Néhány éve belekóstolt ebbe a krémes, ízes rakott krumpliba, amit én is készítek. Azóta az egyik kedvenc étele. Azt mondta, hogy a száraz, rétegekben összeálló rakott krumpli nagyon nem ízlett neki. Így krémesen, ropogós szalonnával, szaftosan, vajasan pedig az egyik kedvence lett. Ilyen a véletlen mûve.
Éppen a héten mutattam be egy receptválogatást az elmúlt másfél év rakott krumpli választékából nálam, igencsak gazdagra sikeredett, érdemes bepillantani:
Heti menüajánlat: ezerarcú rakott krumpli - mindig kicsit másképp
Itt említettem, hogy éppen újabb rakott krumplihoz készülök, de még egy korábbi receptemet be sem ...