rakott krumpli helyett (akár paleo, low carb)

2014-03-16

sponsored links

Azért nem "egyet a fogyózónak, egyet a családnak", mert nálunk most minden felnõtt fogyózik, a gyerekek meg nem szeretik a krumplit. Tehát nagy tepsivel mindenki ezt kapja, de aki nem fogyózó családnak fõz, az a tepsi nagy részét hagyományosan készítse el, a kisebb részét pedig....

A fotó sajnos nem adja vissza, hogy micsoda ízélményt nyújt ez a tepsi étel.




Szóval nagyon rég óta kísérletezem a rakott krumpli light változatával. Ugyanis nagyon szeretem. Nagyon jó kapcsolatot ápolok az abszolút diétás változattal, ezzel. Nagyon finom, de nem más, mint az eredeti. Volt már, hogy krumpli helyett hússal készült, az is jó volt, de én nem vagyok egy olyan nagy húsevõ.

Viszont ezúttal telitalálatot sikerül bevinnem. A férjem azt mondta, hogy ha nem mondom el elõre, hogy mibõl készült, simán beveszi, hogy fõtt krumpliból. Egyszer le is fogom tesztelni.

És hogy mi is az a varázszöldség, ami ennyire jól helyettesíti a krumplit? Nem, nem a csicsóka. Nem is az édes burgonya. Semmi beszerezhetetlen/kimondhatatlan zöldség. Hanem egyszerûen a KARALÁBÉ.
Ünnepi, diétás étel.
Paleózók a tetejérõl a tejfölt hagyják le. - Vagy ne. - Vagy jöhet a kókuszkrém/kesutejföl, azaz minden, ami sokba kerül...

Mindenkinek van saját módszere a rakott krumplira, a recept nem is olyan fontos. Azért elmondom:
4 (nagy) adaghoz:
4 nagy karalábé (elõször félbevágva, utána karikára)
2 kis fej hagyma, szintén "félfõre vágva"
20 dkg kolbász (vagy 30 dkg virsli)
4 db fõtt tojás
2 kis pohár tejföl, jól kikeverve még a dobozban egy kevés sóval


Alulra hagyma, akár egy kis zsír is. Erre egy sor karikára vágott karalábé, só. Erre karikára vágott kolbász és fõtt tojás, majd megint egy réteg karalábé. Só, tetejére sovány tejföl. Annyi a trükk, hogy a karalábét nem is fõztem elõre puhára, hanem a tepsit az elsõ félórában lefedtem alufóliával, így volt ideje megpuhulni. Ezután levettem a fóliát, és a tetejét aranybarnára pirítottam. Anyukám a tejfölt további nyers tojásokkal is kikeveri, akinek belefér, tegye ezt, mert nagyon finom.

Egy adag hagyományos rakott krumpli (ugyanígy készítve, egy kg krumpival) : 640 kcal és 42 g CH
Így 440 kcal és 5 g CH.
30 dkg virslivel készítve 302 kcal és 5 g CH





Folytats a blogon ... lightkonyha.blogspot.com/2014/03/rako...

sponsored links

Keres?s