Rakott krumpli a francia Alpokból - tartiflette

2013-02-06

sponsored links


Még Bordeaux-ból cipeltem haza a sajtot ehhez az ütõs francia egytálételhez: a reblochon érlelt, fehérpenészes kérgû lágy sajt, karakteres, diós-mogyorós ízzel. Engem alapvetõen egy nagyon érett camembertre emlékeztetett, ezért az importkészleteim elfogyása után simán megcsinálom abból is. A tartiflette a francia Alpokban úgy tartozik hozzá a síeléshez, mint az osztrák Alpokban a gõzgombóc. Iszonyatosan eteti magát, és a maradék fehérbor is jól csúszik rá, semmivel sem könnyebb kaja, mint a magyar rokona. Eredetileg a kerek sajtot lapjában félbevágva teszik a krumpli tetejére, de ismerve a sajtimádókat, tudtam hogy csak vita lenne abból, hogy ki kapja a közepét csupa sajttal, és ki a részben sajt nélküli sarkokat, így inkább ujjnyi szeletekre vágva, igazságosan elosztva raktam a tetejére. Van olyan recept is, ahol a fehér nemespenész kéreg levágását javasolják, egyrészt szerintem kár lenne érte, másrészt az én sajtom már annyira érett volt ( és camembert-bõl is nagyon érettet javaslok) hogy ez a mission impossible kategóriába esett.

Hozzávalók: (4-6 személyre)

1 kg sós vízben fõtt krumpli
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg füstölt húsos szalonna/bacon
2 dl tejföl
2 dl tejszín ...

Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2013/02/rakott-kr...

sponsored links

Keres?s