Rakott, kell?
sponsored links
A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata.
Igen közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget jobban viseli a fejes káposztánál, ezért áttelelhetõ; a szárazságot is jobban tûri. Ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál.
Lazán simuló levelei megnyúlt fejet formálnak. Gyökerei sekélyek, ezért jó víz- és tápanyag-ellátást kíván, bár a fejes káposztánál igénytelenebb. Kevesebb ételbe jó, mint a fejes káposzta, és nem is savanyítható, de fontos tápanyagokat tartalmaz: sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, miközben C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét. Egész évben jól tárolható.
Az utolsó kel amit fõztem a mondeghini volt. Az utolsó rakottam meg nemtudom, mert szeretem a rakott dolgokat, így hébe-hóba mindig van. Talán valami tészta volt részemrõl, viszont Évi csinált egy igenjó rakottkrumplit is nemrég.
Szóval télen a rakott téma bejön. Készíteni meg bármibõl lehet, tészta, zöldség, tészta és zöldség, persze hússal, vagy anélkül.
Kel meg van télen gazdagon, nemis túl dárga bár ha most megkérdeznék lövésem nem lenne mennyi volt kilója. De biztos nem annyi mint a bébirépának amit tegnap láttam, 5600 forint. Eh.
Nade mindegy. Rakottkel, most kicsit olaszosan. Nagy elõnye hogy megsül, megesszük, eltesszük, és másnap ugyanolyan jó. Meg harmadnap is.
Kellbele (6 adag):
Rizs
1 bögre kerekszemû rizs,
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva,
1 szárzeller, felaprítva,
2 babérlevél ...