Rakott kel újragondolva
sponsored links
Mostanában nagy divat ez az újragondolás, ki ne maradjak már belõle. :)
A múltkori rakott kel ízvilága valahogy nem emlékeztetett arra a jó kis menzai kajára, amit tényleg csak ilyen nagy tömegben lehet igazán finomra sütni. A csüggedés nem adtam fel, most tekercsben készítettem el, ennek az ételnek a húsmentes változatát.
Elkészítése: a rizst a szokásos módon fõzzük meg. Én elõbb egy picit megpirítom egy kevés olajon, aztán felöntöm kétszeres mennyiségû vízzel és megpárolom. Aztán hagyjuk kihûlni. Amíg hûl tisztítsuk meg a gombát, várjuk fel apróra. Egy edénybe öntsünk egy kevés repceolajat, és a felkockázott hagymát, fokhagymát kezdjük el pirítani. Sózzuk, akkor nem ég meg, hanem üvegesre párolódik. Tegyük hozzá a gombát és süssük addig, amíg a benne lévõ víz el nem párolog. Borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemzölddel. Keverjük hozzá a langyosra hûlt rizst, tegyük bele a lereszelt sajtot és a 2 felvert tojást is. Forgassuk jól össze, hogy egyenletesen legyenek benne az összetevõk. A kel leveleit fejtsük le (személyenként 2 levelet számoljunk) és vágjuk ki a kemény levélszárat. Forraljunk fel vizet, sózzuk, tegyünk bele egy kevés õrölt köményt, de ez el is maradhat. Egyszerre 4 levélnél többet ne tegyünk az edénybe, fedjük le, forraljuk pár percig, majd szedjük ki és csepegtessük le a leveleket. Így járjunk el a többi levéllel is. Aztán már csak meg kell tölteni a leveleket, ezt olyan módon, mintha töltött káposztát csinálnánk, csak itt nagyobb mennyiségû töltelékkel dolgozzunk. Vajazzunk ki egy nagyobb méretû tepsit, szórjuk meg tk. zsemlemorzsával és fektessük egymás mellé a töltött leveleket. Spricceljük meg olívaolajjal és mehet a 180 fokos sütõbe 25 percre. Tálalásnál öntsünk a tetejére szárított fokhagymával elkevert joghurtot, és szórjuk meg egy leheletnyi fûszerpaprikával.