Rakott kel hússal és hús nélkül
sponsored links
Hát nem édes ez a kis hókutya? És a hómadár? Játékos kedvû családtagjaim ilyeneket készítenek, nem hóembert.
Kinn sûrûn esik a hó. Minden gyönyörû, de azért próbálom eldönteni, hogy igazán örülök-e neki most, amikor leállt a kazán. A szerelõ két hónapja keresi hozzá a szivattyút, állítólag az egész országban nincs ilyen típusú készülék. Pedig csak 5 éves. A többi, úgy látszik, má elõbb megadta magát
Mit fõzzek? -kérdeztem a nagylányomat, aki most beteg. A húsleves ilyen esetben adott, de a második mi legyen. Rakott kel-hangott a meglepõ válasz.-Nagyon szeretjük, de sok munka van vele.
Rakott kel! -Legyen!
Ez is az "Ahány ház, annyi szokás" kategóriába esik. Anyukám például sült hússal készítette. Nem maradékot használt fel, hanem kizárólag erre a célra sütötte. Aztán megdarálta a régi, öntött vas darálón, úgyhogy tényleg elment rá egy fél nap. Én anyósomtól a darált húsos változatot tanultam, és azt is fõzöm.
Hozzávalók:
1 nagyon nagy kelkáposzta
mokkáskanál köménymag
1 -2 csésze rizs
fél kg darált sertéshús
olaj
fél liter tejföl (joghurt)
só, bors, piros paprika
Elkészítés:
A kelkáposzta külsõ, sérült leveleit kidobjuk, a többit levágjuk a torzsáról. Megormózzuk. Ezt a kifejezést az erdélyi bloggerektõl tanultam. Remélem azt jelenti, hogy levágjuk a vastag részt a levelekrõl. A képen hátul látszanak. Sós, kömyénymagos vízben megfõzzük.
A rizst sós vízben félig puhára fõzzük. A mennyiség attól függ, hogy mennyire szereti a család az ételt. Nálunk van, aki óvatosan és nagyon ügyesen kibányássza a rizses, húsos részt, ezért általában ekkora mennyiséghez két csészét is megfõzök. A húst olajon megpároljuk, megszórjuk piros paprikával, kis vizet, borsot adunk hozzá, és 5 percig fõzzük.
Egy nagy tepsit olajjal megkenünk, ráfektetjük a káposzta felét, arra kerül a rizs, a hús, és újra a káposzta. A tetejére öntjük a fõzõlével elkevert tejfölt vagy joghurtot. Elõmelegített sütõben addig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje. Miután hûlt egy kicsit, lehet kockára vágni. Vagy nem.?
Készülhet hús nélkül is köretnek, de szerintem fõételnek így is megállja a helyét.