Rakott kel
sponsored links
A gyerekeim imádják ezeket a rakott zöldséges darálthúsos, rizses kajákat, ezért aztán úgy gondoltam, ezúttal kelkáposztával készítem el...azt tudtam, hogy Dorka nem rajong túlzottan a kelkáposzta fõzelékért, de mivel a rakott dolgokért nagyon, így nem hittem, hogy gond lesz vele...tévedtem, de legalább bebizonyosodott, hogy a káposztát minden formában mellõzni kell, ha itthon eszik... Botika pedig a káposztát félretolta, de a többibõl nagyon szépen evett...Hát õ se lesz káposzta kedvelõ...pedig nagyon finom volt!:-)
2 dl rizs
50 dkg darált hús
Kevés olaj
1/2 fej vöröshagyma
Só
Oregánó
Bazsalikom
2 tk õrölt piros paprika
1 fej kelkáposzta
3 dl tejföl
Bors
Fokhagyma granulátum
5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Pici olajon megpirítjuk, megsózzuk a rizst, majd felöntjük 4 dl vízzel. Nem kevergetjük, mert akkor leragad. Ha elfõtte a levét, levesszük a tûzrõl és fedõ alatt pihentetjük 15-20 percig.
Közben elkészítjük a húst. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, rátesszük a húst, ízlés szerint fûszerezzük, oregánóval, bazsalikommal, sóval. Amikor kifehéredett, rászórjuk a paprikát, és kb 2 dl vízzel felöntjük. Felforraljuk.
A káposztát összevágjuk, lobogó sós vízben kicsit megfõzzük, majd leöntjük róla a vizet.
Hõálló jénai aljába beleöntjük a rizst, rá a húst a szaftjával együtt, majd a tetejére a káposztát. A káposzta tetejét megkenjük a fokhagyma granulátummal és borssal elkevert tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot.
200 fokra elõmelegített sütõben pirosra sütjük.