Rakott kel, elvetemült módon.
sponsored links
A másik lányom is már ezeket az ételeket eszi, és vele az a szerencsém, hogy õ rendel is. :) Mára pl rakott kelt kért. Kicsit vakartam a fejem, hogy pótoljam a darált húst, de azt hiszem egészen jól sikerült a megoldás, bár a hús ízét nem lehet pótolni. Szóval, ha valaki azt várná, hogy ugyanolyan finom lesz mint egy olyan igazi rakott kel, az bele se vágjon. Meglehetõsen elvetemült alkotóelemekkel pótoltam :) De legközelebb kipróbálom szójagranulátummal is.
Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta, 1 nagyobb bögre barna rizs, 1 doboz vörösbab konzerv, kb 5 dkg darált dió, 2 ek zabkorpa, hagyma, fokhagyma, só, bors, fûszer paprika, olaj, 12 %-os tejföl
Elkészítése: Elõször kezdjük a rizzsel, mert ennek legalább fél óra kell. Rizst átmosni, megpirítani, felönteni 2,5 szeres vízzel és fél órát fõni hagyni lassú tûzön. Aztán jön a "darált hús" :D. Egy blenderbe beleöntöm a konzerv babot és jót összeturmixolom. Ha nincs ilyesmi, akkor törjük össze villával, vagy tegyük késes aprítóba stb. Valamilyen módon pürésítsük ez a lényeg, használjuk fel nyugodtan hozzá a levét is. Aztán daráljuk le a diót, vágjuk össze a hagymát, fokhagymát. Ne sajnáljuk, mint említettem ez nem hús, bõkezûen fûszerezzünk. Tegyük egy serpenyõbe a hagymát, fokhagymát, olajon pirítsuk át, mehet a bab és a dió, zabkorpa is. Gyönyörûen be fog sûrûsödni. Kiadósan fûszerezzük sóval, fûszerpaprikával, borssal. A kelkáposztát szedjük leveleire, vágjuk ki a vastag eret belõle és fõzzük meg picit, egy lábosban. A fõzõvízbe tehetünk borsot, köménymagot, fokhagymát, sót. Szedjük ki a leveleket csepegtessük le. Kezdjük el összerakni az ételt. Egy hõálló edénynek az alját kenjük ki olajjal, vagy vajjal, szórjunk némi zsemlemorzsát a zsiradékra. Fektessünk le egy réteg kelkáposzta levelet, majd mehet rá egy réteg rizs, és a "darált húsból" is egy réteg. Ismételjük meg ezt a mûveletet, zsemlemorzsa nélkül. A tetejét fedjük be káposztalevelekkel, morzsoljuk rá egy kevés vajat, majd kenjük be a tetejét tejföllel. 180 fokos sütõben süssük 20-25 percig. Ha jobban megszeretnénk kapatni a tejfölt, lehet kicsit tovább is.
Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta, 1 nagyobb bögre barna rizs, 1 doboz vörösbab konzerv, kb 5 dkg darált dió, 2 ek zabkorpa, hagyma, fokhagyma, só, bors, fûszer paprika, olaj, 12 %-os tejföl
Elkészítése: Elõször kezdjük a rizzsel, mert ennek legalább fél óra kell. Rizst átmosni, megpirítani, felönteni 2,5 szeres vízzel és fél órát fõni hagyni lassú tûzön. Aztán jön a "darált hús" :D. Egy blenderbe beleöntöm a konzerv babot és jót összeturmixolom. Ha nincs ilyesmi, akkor törjük össze villával, vagy tegyük késes aprítóba stb. Valamilyen módon pürésítsük ez a lényeg, használjuk fel nyugodtan hozzá a levét is. Aztán daráljuk le a diót, vágjuk össze a hagymát, fokhagymát. Ne sajnáljuk, mint említettem ez nem hús, bõkezûen fûszerezzünk. Tegyük egy serpenyõbe a hagymát, fokhagymát, olajon pirítsuk át, mehet a bab és a dió, zabkorpa is. Gyönyörûen be fog sûrûsödni. Kiadósan fûszerezzük sóval, fûszerpaprikával, borssal. A kelkáposztát szedjük leveleire, vágjuk ki a vastag eret belõle és fõzzük meg picit, egy lábosban. A fõzõvízbe tehetünk borsot, köménymagot, fokhagymát, sót. Szedjük ki a leveleket csepegtessük le. Kezdjük el összerakni az ételt. Egy hõálló edénynek az alját kenjük ki olajjal, vagy vajjal, szórjunk némi zsemlemorzsát a zsiradékra. Fektessünk le egy réteg kelkáposzta levelet, majd mehet rá egy réteg rizs, és a "darált húsból" is egy réteg. Ismételjük meg ezt a mûveletet, zsemlemorzsa nélkül. A tetejét fedjük be káposztalevelekkel, morzsoljuk rá egy kevés vajat, majd kenjük be a tetejét tejföllel. 180 fokos sütõben süssük 20-25 percig. Ha jobban megszeretnénk kapatni a tejfölt, lehet kicsit tovább is.